Dobra alternatywa mięsnego dania obiadowego dla wegetarian. Posiłek szybki w przygotowaniu o ile mamy zalegającą kaszę gryczaną w lodówce. Wystarczy szybko połączyć ze sobą składniki ,stawić do piekarnika i zająć się sobą 🙂 Przepis zawiera produkty dla 1 osoby, chociaż myślę ,że na 2 małe papryki też by składników farszu starczyło!
Potrzebujemy :
- średnia papryka
- parę pieczarek
- 3/4 średniej cebuli
- 1/3 woreczka ugotowanej kaszy gryczanej
- jajko
- sól, pieprz , przyprawy
Na suchej patelni podpiekamy pokrojoną kostkę czerwoną cebulę.
Dodajemy obrane i starte na tartce w plastry pieczarki.
Dodajemy ulubione przyprawy – u mnie zioła prowansalskie i zakrywamy patelnie teflonową pokrywką. Zostawiamy na małym ogniu żeby pieczarki się udusiły.
Paprykę dokładnie myjemy i odcinamy górę, wyjmujemy gniazdka nasienne i dokładnie oczyszczamy.
Po przestygnięciu duszonych pieczarek z cebulą wrzucamy je do kaszy i jajka. Doprawiamy solą i pieprzem.
Napełniamy farszem paprykę.
Wrzucamy do piekarnika (180 stopni) na 40 minut.
Pałaszujemy 🙂
Wartość kaloryczna mojego przepisu : 277 kcal
Białko : 14 g
Tłuszcze : 6 g
Węglowodany : 41 g