Pomysł na szybki obiad – czerwona papryka faszerowana kaszą gryczaną z cebulką i pieczarkami :)

Pomysł na szybki obiad – czerwona papryka faszerowana kaszą gryczaną z cebulką i pieczarkami :)
Dobra alternatywa mięsnego dania obiadowego dla wegetarian. Posiłek szybki w przygotowaniu o ile mamy zalegającą kaszę gryczaną w lodówce. Wystarczy szybko połączyć ze sobą składniki ,stawić do piekarnika i zająć się sobą 🙂 Przepis zawiera produkty dla 1 osoby, chociaż myślę ,że na 2 małe papryki też by składników farszu starczyło!

Potrzebujemy :

  • średnia papryka
  • parę pieczarek
  • 3/4 średniej cebuli
  • 1/3 woreczka ugotowanej kaszy gryczanej
  • jajko
  • sól, pieprz , przyprawy

Na suchej patelni podpiekamy pokrojoną  kostkę czerwoną cebulę.

Dodajemy obrane i starte na tartce w plastry pieczarki.

Dodajemy ulubione przyprawy – u mnie zioła prowansalskie i zakrywamy patelnie teflonową pokrywką. Zostawiamy na małym ogniu żeby pieczarki się udusiły.

Paprykę dokładnie myjemy i odcinamy górę, wyjmujemy gniazdka nasienne i dokładnie oczyszczamy.

Po przestygnięciu duszonych pieczarek z cebulą wrzucamy je do kaszy i jajka. Doprawiamy solą i pieprzem.

Napełniamy farszem paprykę.

Wrzucamy do piekarnika (180 stopni) na 40 minut.

Pałaszujemy 🙂

Wartość kaloryczna mojego przepisu : 277 kcal
Białko : 14 g
Tłuszcze :  6 g
Węglowodany : 41 g

Feel Eat

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Powrót do góry