Mam dla Was pyszne kruche ciasteczka. Przepis znalazłam z zeszycie mojej mamy z podpisem 'bardzo dobre!’ i postanowiłam wypróbować. Nie należą to wypieków lekkich i dietetycznych ,ale raz na jakiś czas można sobie pozwolić, tym bardziej ,że z tych proporcji wyszło mi aż 216 ciasteczek i wychodzi na to, że jedno ciasteczko ma tylko 15 kalorii!
Składniki :
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 5 żółtek
- 220 g miękkiej margaryny
- łyżka śmietany
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szklanka cukru pudru ( ja dałam trochę mniej)
Wszystkie składniki należy zagnieść i ciasto włożyć do lodówki na przynajmniej godzinę. Świetnie byłby jakby leżakowało w niej całą noc! Potem wałkować podsypując delikatnie mąką. wycinać kształty z foremek i układać na papierze do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 9-10 minut. Musicie kontrolować sytuacje żeby się nie przypaliły. Można je przechowywać w szczelnym pojemniku nawet kilka tygodni.
Sprawdźcie inne ciasteczka na moim blogu:
Mniam, uwielbiam takie;)
kocham kruche ciastka
Powinno być "Łyżeczka proszku do pieczenia" chyba 🙂
rzeczywiscie ,moj blad 🙂
Dzisiaj rano zagniotłam ciasto, a teraz będę wykrawać i piec 🙂 Ciekawe jakie wyjdą 🙂
Wyszły fajne, ja jeszcze połowę polukrowałam 🙂
musiały wyjść strasznie słodkie 🙂
pieklam podobne ciasteczka z tym ze dodalam 2 lyzki maku albo troszke zmielonych migdalow czy orzechow ale te z makiem wyszly przepyszne,,bardzo kruche rozplywajace sie w buzi,sprobuje twojego przepisu,,dziekuje
Jak proporcjonalnie zmniejszyc ilość składników żeby wyszło mniej ciastek ? 🙂
Witam jaką śmietanę mam dac?można dac przyprawy takie jak cynamon imbir?
daję przeważnie 12 lub 18%. Można dać takie przyprawy jak cynamon, za imbirem w słodkich daniach nie przepadam, więc nigdy nie próbowałam, ale jak najbardziej, można eksperymentować, pozdrawiam serdecznie.
ŚMIETANA SŁODKA CZY UKWASZONA ?
oczywiscie kwasna
Czy może być masło zamiast margaryny?
Pozdrawiam.
216 ciastek to nie wychodzi z tej porcji, 100 co najwyzej. Ale w smaku bardzo dobre.
Idę ciasto zagniatać 🙂
Tak, może być masło, i ja je właśnie na maśle zmontuję.
Dzięki za przepis 🙂
jaka śmietana kwaśna
czy słodka proszę o odpowiedź jak najszybciej
Czy te ciasteczka mogą jakiś czas poleżeć? Np w jakims zamkniętym pojemniku? I ile mniej więcej czasu?
Na jaką grubość wałkować? Na zdjęciu wyglądają na dość cienkie 🙂
W opisie jest ze szczelnie zamknięte mogą leżeć kilka tygodni 🙂
A na jakim poziomie w piekarniku piec?? Czy to obojętne??
Ja jeszcze przed pieczeniem smaruję białkiem (zostaje, bo do ciasta daje się tylko żółtka) i posypuję cukrem. Ładnie wtedy wyglądają 🙂
mam pytanie ile wyszło tych ciastecek?
New Diet Taps into Revolutionary Plan to Help Dieters Lose 20 Pounds within Just 21 Days!
Robię podobnie .Do ciasta nie daję cukru tylko zaznaczam ciastka w białku i cukrze. U mnie to ciastka tzw.dyżurne . Trzymam w metalowym pudełku nawet 2 miesiące
Łatwo zapamiętać: „Śmietanka” to ta do kawy
a „Śmietana” to ta kwaśna i tej do kawy nie użyjemy
I te nazwy występują w handlu, czyli są to nazwy handlowe.
Proszę sprawdzić w sklepie