- przez Feel Eat
Potrzebujemy :
- 65 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 10 g drożdzy
- małe żółtko
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego
- 0,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- troszkę ciepłej wody z rozpuszczonym mlekiem w proszku ( nie miałam mleka w domu)
- białko przyda się do posmarowania ciasteczek
UWAGA – wanilii nie można pominąć , jeśli nie macie ekstraktu dajcie cukier wanilinowy albo naturalną wanilię. Zamiast wody z mlekiem w proszku możecie oczywiście dać normalne ,ale lekko podgrzane mleko.
Zagnieść dokładnie ciasto i zostawić na jakieś 30 minut to lekkiego wyrośnięcia.
Mleka trzeba dać tyle ,żeby ciasto miało zwartą konsystencję i mogło się zlepić.
Po 30 minutach wałkujemy ciasto dość cienko ,podsypując lekko mąką deskę i wałek. Nasze ciasteczka maczamy w białku i kładziemy na papier do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika na 10 minut do 170 stopni.
U mnie dzięki temu ekstraktowi ciasteczka wydają się jeszcze słodsze 🙂
Wartość kaloryczna wszystkich ciasteczek : 276 kcal
Białko : 13 g
Tłuszcze : 5,5 g
Węglowodany : 47 g
Wartość kaloryczna jednego ciasteczka : 18 kcal
Białko : 0,87 g
Tłuszcze : 0,4 g
Węglowodany : 3,1 g
ile byś radziła dodać cukru żeby ciasteczka były dosyć słodkie, bo wydaje mi się, że przy 2 łyżeczkach cukru (tak jak napisałaś) nie są raczej słodkie? 😉
i jeszcze mam pytanie, jesli nie mam ekstraktu z wanilii to cukier waniliowy dodać oprócz zwykłego cukru, czy np. 4 łyżeczki cukru wanilinowego i już nie dodawać zwykłego cukru?
Jak dodasz 4 łyżeczki cukru waniliowego to spróbuj ciasto i wypluj, jeśli będzie wystarczająco słodkie to na pewno poczujesz! Ja tak robię. Nie używam prawie w ogóle cukru, dlatego dla mnie 2 łyżeczki są wystarczające – cukier 400 gramowy mam już 2 i pół roku! Możesz poszukać w sklepie laski wanilii, ale jest dość droga. Jest też cukier z naturalną wanilią do kupienia 🙂
oki;) a drozsze rozpuszczamy w kilku lyzkach mleka? i dodatkowo do maki dodajemy tez kilka lyzek mleka?
po prostu zagniatasz z podanych składników dokładnie ciasto. Drożdże możesz rozpuścić mleku,ale nie musisz. Raz robię tak,raz tak i za każdym razem jest dobrze. Nie wiem dokładnie ile mleka,bo robiłam na oko, zawsze możesz trochę go dolać, lepiej dodawać porcjami i wyrabiać ciasto żeby sprawdzić,czy jeszcze potrzebuje więcej mleka 🙂
Dziś zrobiłam te ciasteczka, i szczerze powiedziawszy mi ich smak zupełnie nie odpowiada (gorzkie, mimo że dałam więcej cukru, mają niedobry posmak). No ale to kwestia gustu 🙂
drozdze swieze czy w proszku?
świeże