
Nie jestem wielką fanką mięsa ,dlatego wymyślam różne alternatywne pomysły na obiad żeby go unikać – a to jeden z nich! zależności jak przygotujemy ser , będzie on albo ciągnący w środku ,albo z chrupiącą skórką. Idealny z warzywami na szybki obiad!
Wartość kaloryczna całego sera (wariant 1 ) : 236 kcal
Białko : 26 g
Tłuszcze : 14,4 g
Węglowodany : 0,24 g
Wartość kaloryczna połowy sera ( wariant 2 ) : 118 kcal
Białko: 13 g
Tłuszcze : 7,2 g
Węglowodany 0,12 g
Potrzebujemy:
- Ser camembert 12 % tłuszczu i… to wszystko ! 🙂
Kiedy wstawimy go całości do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 15-20 minut będzie on super-ciągnący! Można go przekroić ,doprawić w środku ,np żurawiną i złożyć znowu i włożyć do piekarnika – też będzie pyszny!
Innym sposobem przygotowania tego sera jest przekrojenie go na pół i włożenie tylko jeden połówki ( do góry żółtą częścią) do nagrzanego piekarnika. Gdy po 15 minutach ser się napompuje, dobrze jest zwiększyć temperaturę chociaż o 20 stopni ,można tedy włączyć tylko górną grzałkę żeby zrobiła się chrupiąca skórka.
wygląda pysznie! jakiej firmy kupujesz ser?
Często kupuję z Presidenta – on bardzo fajnie rośnie! Ale ostatnio przestawiłam się na ser firmowy Piotr i Paweł – jest tańszy i bardziej mi smakuje ( nie ma zaznaczonego ,że jest light ,ale posiada tylko 12% tłuszczu) 🙂
żółtą częścią? tzn. tą otoczką do góry czy częścią przekrojoną?
camembert, który kupuję jest żółty w środku ,więc otoczka na dół 🙂
bardzo polubiłam camemberta :)a idealne połączenie dla mnie na śniadanie to kanapki z takim właśnie serem i miodem, pycha!
Milena
a jaki jest pyszny z grilla 🙂