
Wczoraj robiłam sałatkę jarzynową z TEGO PRZEPISU i zostawiłam trochę groszku ,kukurydzy i fasolki na później. Szukałam przepisów, żeby wykorzystać te produkty na jakieś fajne i smaczne dania. Jednym z wymyślonych jest właśnie ta sałatka , wyszła spora miska ,myślę ,że na 3 porcje.
Potrzebujemy :
- małą makrelę wędzoną ( u mnie mięso po obraniu dało 100 g)
- 1/3 puszki groszku konserwowego
- czerwoną cebulkę
- 3 ogórki kiszone
- jajko
- 5 łyżek jogurtu naturalnego ( można dać trochę majonezu)
- sól, pieprz
UWAGA : Warto przygotować sałatkę dzień wcześniej żeby przeszła smakiem.
Groszek odsączamy na sitku z zalewy. Jajko gotujemy na twardo a w tym czasie drobno siekamy cebulę i obrane ze skóry ogórki.
Ugotowane i wystudzone jajko kroimy, obieramy makrelę i dzieląc na drobne kawałki wrzucamy do sałatki. Zalewamy jogurtem naturalnym i dokładnie mieszamy. Można użyć majonezu lub jogurtu typu greckiego. Ja mojej sałatki nie dosalałam ,bo makrela była już dość słona.
Wartość kaloryczna całej sałatki : 434 kcal
Białko : 36 g
Tłuszcze : 14 g
Węglowodany : 42 g
Wartość kaloryczna jednej porcji :145 kcal
Białko :12 g
Tłuszcze : 4,7 g
Węglowodany : 14 g