Uncategorized

Śniadanie jagodowe na słodko, pyszne!

W zamrażarce miałam duży pojemnik z małą ilością jagód, zajmował tylko miejsce, więc postanowiłam je rozmrozić i coś z nich wykombinować. Na noc zasypałam je 1/2 łyżeczki brązowego cukru i zostawiłam w lodówce. Rano przygotowałam to śniadanie ,które nadaje się też na deser i jestem zachwycona!

Składniki :

  • 80 g białego sera
  • 1/3 szklanki jagód
  • około 150 g jogurtu naturalnego ( u mnie odtłuszczony, rzadki)
  • 2 łyżeczki fruktozy
  • 1-2 łyżki otrębów owsianych

 Ilość otrębów zależy od tego ,czy spożywacie je też do innych posiłków i czy jesteście początkujące w ich jedzeniu. Nie można ich zjeść za dużo jednorazowo ,bo niestety zdarzają się z tego powodu zaparcia i wtedy otręby działają odwrotnie do efektu jaki chciałybyśmy osiągnąć.

 Jogurt naturalny mieszamy z cukrem trzcinowym.

 Na dno naszego naczynia ,w którym będziemy jeść wykładamy pokruszony w palcach biały ser ,na to jogurt i rozpuszczone jagody. Jeśli używacie świeżych to można je lekko ‘rozciapać’ widelcem albo w ogóle zmiksować na gładką masę blenderem.

 Wszystko posypujemy otrębami i nakładanie warstw powtarzamy.

 Trzeba chwilkę odczekać ,żeby otręby lekko namokły. Pyszne, mówię Wam!

Wartość kaloryczna : 237 kcal
Białko : 23 g
Tłuszcze : 1,4 g
Węglowodany : 35 g


Jeden Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *