
Składniki :
- pół kapusty pekińskiej
- papryka
- 1/4 puszki kukurydzy konserwowej ( lub więcej ,wtedy jest słodsza)
- duża marchewka
- 6 ogórków konserwowych
- pół świeżego ogórka
- sos koperkowo-ziołowy
UWAGA Latem lepiej jest przygotować sos samemu ,będzie dużo lepszy i przede wszystkim zdrowszy! Wystarczy pokrojony koperek ,pokrojony szczypiorek , łyżka oliwy, papryka słodka, sól ,trochę kwasku cytrynowego , łyżeczka cukru ,pieprz cayenne i woda.
Jeśli chodzi o gotowe sosy to czasami używam właśnie tego koperkowo-ziołowego firmy Knorra , ale przygotowuję go niezgodnie z przepisem z tyłu opakowania. Po 1. nie używam oleju ,a oliwy. Po 2 nie daję tyle jej łyżek ile powiedziano, a tylko jedną a resztę zamieniam na wodę.
Nie męczyć się krojeniem i wrzucić do robota kuchennego kapustę pekińską, marchewkę ( na grubych oczkach) paprykę i ogórka zielonego. Samemu pokroić ogórka konserwowego. Wszystko wrzucić do miski i dosypać kukurydzę.
Całość zalać przygotowanym samodzielnie lub kupionym sosem. Pamiętajcie ,żeby nie korzystać z tych sosów gotowców jakoś bardzo często, znacznie ułatwiają pracę ,ale dla zdrowego odżywiania nie są najlepsze 🙂
Pamiętajcie, że do sosu TRZEBA dodać trochę tłuszczu ,bo niektóre witaminy (A,D,E,K) są tylko wtedy przyswajalne.
Wartość kaloryczna całej miski surówki bez sosu : 181 kcal
Białko : 11 g
Tłuszcze : 2 g
Węglowodany : 37 g
Wartość kaloryczna całej miski surówki z sosem na bazie łyżki oliwy : 300 kcal
Białko : 11 g
Tłuszcze : 16 g
Węglowodany : 37 g