Szaleństwo z okazji dnia kobiet – SZARLOTKA

Szaleństwo z okazji dnia kobiet – SZARLOTKA
Dzisiaj dzień Kobiet! Co prawda ja słodyczy jako takich nie jem, kocham piec i gotować ,ale jakoś nie pałaszuję swoich wypieków tych mniej zdrowych. Ten jest jednym z nich. Szarlotka z sierpniowych jabłek, zapasteryzowanych w słojach w lecie – słodki prezent dla mamy z okazji dzisiejszego dnia 🙂 Stoi jeszcze gorąca w kuchni! Cała szarlotka to 12 porcji.

Przepis lekko zmodyfikowałam ,ale pochodził z tej strony

Potrzebujemy :

  • 1,25 szklanki mąki
  • 125 g margaryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 żółtka
  • łyżka śmietany
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • słoik jabłek z lata ( lub kilogram świeżych)
  • 1,5 łyżki bułki tartej
  • tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy

Warto użyć dobrej jakości mąki i jajek z pewnych źródeł ,to jest naprawdę ważne ! Zupełnie inaczej smakują jajka sklepowe od tych kupowanych od znajomych mających swoje kurki 🙂 Największą różnicę można wyczuć gotując je na miękko.

Wszystkie składniki łączymy i zagniatamy ciasto , 1/4 zostawiamy i wkładamy do lodówki na 30 minut ,a 3/4 wylepiamy na foremkę i też wkładamy do lodówki.

 Uprzednio foremkę smarujemy niewielką ilością tłuszczu i obsypujemy bułką tartą. Wylepiamy środek i wkładamy do lodówki. Po 30 minutach robimy dziurki widelcem i wrzucamy do piekarnika nagrzanego  do 180 stopni na 10 minut.

Potem wykładamy nasze jabłka. Jeśli macie swoje w słoikach to takie będą najlepsze ,jeśli nie ,możecie podsmażyć świeże jabłka ,obrane i starte na tartce z niewielką ilością tłuszczu i cynamonu, można też iść na łatwiznę i kupić gotowy słoik z jabłkami na szarlotkę w sklepie. Po wyłożeniu jabłek nakładacie pozostałą 1/4 ciasta – można ją zetrzeć w formie kruszonki lub zrobić ”kratkę” tak jak na zdjęciu.

I pieczemy przez 50 minut w 180 stopniach.

Opruszyć cukrem pudrem i gotowe! 🙂

Porcja szarlotki zawiera : 164 kcal
Białko : 2 g
Tłuszcze : 7 g
Węglowodany : 24 g

Feel Eat

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Powrót do góry