Uniwersalny sos pomidorowy

Uniwersalny sos pomidorowy

Używam go praktycznie do wszystkiego : jako dip do frytek ,makaronu,  jako zamiennik ketchupu albo po prostu do faszerowania. Jest pyszny ,a wystarczy dodać swoje ulubione przyprawy! Na pewno zawiera mniej kalorii niż tradycyjny ketchup i jest dużo zdrowszy, bo nie posiada konserwantów.

Potrzebujemy :

  • 1/2 puszki pomidorów krojonych w puszce
  • ulubione przyprawy ,u mnie: zioła prowansalskie, granulowana cebula i czosnek
  • sól, pieprz

 Sos jest bardzo prosty w przygotowaniu, wystarczy tylko wlać pomidory z puszki na suchą patelnię teflonową, dodać przyprawy i trzymać na małym ogniu bez przykrycia. Warto rozdrabniać kawałki pomidorów drewnianą łyżką podczas gotowania. Kiedy cała woda i sok odparują posolić do smaku i gotowe.

 Wartość kaloryczna : około 30 kcal
Białko : 1,5 g
Tłuszcze : śladowe ilości
Węglowodany : 4,9 g

Feel Eat

2 myśli w temacie “Uniwersalny sos pomidorowy

  1. Hej! Czy próbowałaś przechowywać ten sos?Czy jest on raczej do zjedzenia "na już"? 🙂 Pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Powrót do góry