Potrzebujemy :
- 50 g mąki pełnoziarnistej
- 15 g drożdży
- szczyptę cukru trzcinowego
- parę łyżek mleka ( u mnie mleko było w proszku)
- szczyptę soli
Dodatki :
- 2 plastry chudej szynki
- 4 pieczarki
- 1/5 sera camembert 13 % tłuszczu
- łyżka koncentratu pomidorowego
- zioła prowansalskie
Na początku rozpuszczamy w CIEPŁYM mleku drożdże i dodajemy cukier. Wszystko mieszamy aż do rozpuszczenia. Dodajemy do mąki.
Moje ciasto wyglądało tak jak na zdjęciu ,czyli nie było ani trochę zwarte! Po mieszaniu i ”wyrabianiu” jego stan się trochę poprawił ,ale nadal nie mogłabym go rozwałkować.
Mokrymi dłońmi roztarłam ciasto na papierze do pieczenia i odstawiłam w ciepłe miejsce.
Naszykowałam dodatki. Ser trzeba zetrzeć na tartce, sprawdza się tu camembert z obniżoną zawartością tłuszczu ,bo w smaku jest dobry ,a użyjemy do na pewno mniej niż sera żółtego!
Szynkę kroimy w plasterki ( użyjemy jej wtedy mniej niż jak byśmy tego nie zrobili)
Obrane i starte na tartce pieczarki dusimy z ziołami prowansalskimi na suchej patelni teflonowej.
Wyrośnięte podpiekamy przez jakieś 5 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku. Wyjmujemy, smarujemy dokładnie koncentratem i nakładamy dodatki, wkładamy znowu do 180 stopni na jakieś 10 minut aż do roztopienia się sera i ponownego podpieczenia ciasta. Gotowe! 🙂
Wartość kaloryczna całej pizzy : 330 kcal
Białko : 27 g
Tłuszcze : 7,5 g
Węglowodany : 46 g
super przepis 🙂 a dodajesz jeszcze wodę do ciasta? czy tylko mąka + drożdże rozpuszczone w kilku łyżkach mleka?
nie dodawałam wody ,bo to kilka łyżek mleka do około 1/4-1/3 szklanki co w zupełności wystarcza do powiązania tak małej ilości mąki ,ale jak będziesz robić to po prostu zobacz jak wygląda ciasto ,bo powinno wyglądać tak jak na fotce 🙂
oki, dzięki! 🙂
w weekend zrobię tę pizzę, bo wygląda naprawdę apetycznie 😉 mam nadzieję, że i mnie tak wyrośnie! 🙂