Wyrośnięta pizza pełnoziarnista z camembertem, szynką i pieczarkami

Wyrośnięta pizza pełnoziarnista z camembertem, szynką i pieczarkami
Dzisiaj mam dla Was pizzę! Na początku bloga dodałam przepis na ciasto podstawowe, ale to wydaje mi się dużo lepsze! Przede wszystkim ta pizza jest mocno wyrośnięta. Zawsze myślałam, że mąka pełnoziarnista nie rośnie aż tak jak zwykła niskiego typu ,a tu odkryłam przez przypadek ,że przy dodaniu za dużej ilości wody, ciasto jest naprawdę puszyste! Przepis na dość sporą pizzę , dla mnie to jedna porcja!

Potrzebujemy :

  • 50 g mąki pełnoziarnistej
  • 15 g drożdży
  • szczyptę cukru trzcinowego
  • parę łyżek mleka ( u mnie mleko było w proszku)
  • szczyptę soli

Dodatki :

  • 2 plastry chudej szynki
  • 4 pieczarki
  • 1/5 sera camembert 13 % tłuszczu
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • zioła prowansalskie

 Na początku rozpuszczamy w CIEPŁYM mleku drożdże i dodajemy cukier. Wszystko mieszamy aż do rozpuszczenia. Dodajemy do mąki.

 Moje ciasto wyglądało tak jak na zdjęciu ,czyli nie było ani trochę zwarte! Po mieszaniu i ”wyrabianiu” jego stan się trochę poprawił ,ale nadal nie mogłabym go rozwałkować.

 Mokrymi dłońmi roztarłam ciasto na papierze do pieczenia i odstawiłam w ciepłe miejsce.

 Naszykowałam dodatki. Ser trzeba zetrzeć na tartce, sprawdza się tu camembert z obniżoną zawartością tłuszczu ,bo w smaku jest dobry ,a użyjemy do na pewno mniej niż sera żółtego!
Szynkę kroimy w plasterki ( użyjemy jej wtedy mniej niż jak byśmy tego nie zrobili)

 Obrane i starte na tartce pieczarki dusimy z ziołami prowansalskimi na suchej patelni teflonowej.

 Wyrośnięte podpiekamy przez jakieś 5 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku. Wyjmujemy, smarujemy dokładnie koncentratem i nakładamy dodatki, wkładamy znowu do 180 stopni na jakieś 10 minut aż do roztopienia się sera i ponownego podpieczenia ciasta. Gotowe! 🙂

 Wartość kaloryczna całej pizzy : 330 kcal
Białko : 27 g
Tłuszcze : 7,5 g
Węglowodany : 46 g

Feel Eat

4 myśli w temacie “Wyrośnięta pizza pełnoziarnista z camembertem, szynką i pieczarkami

  1. super przepis 🙂 a dodajesz jeszcze wodę do ciasta? czy tylko mąka + drożdże rozpuszczone w kilku łyżkach mleka?

  2. nie dodawałam wody ,bo to kilka łyżek mleka do około 1/4-1/3 szklanki co w zupełności wystarcza do powiązania tak małej ilości mąki ,ale jak będziesz robić to po prostu zobacz jak wygląda ciasto ,bo powinno wyglądać tak jak na fotce 🙂

  3. w weekend zrobię tę pizzę, bo wygląda naprawdę apetycznie 😉 mam nadzieję, że i mnie tak wyrośnie! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Powrót do góry