Chipsy z cukinii

Chipsy z cukinii
Są bardzo chrupiące,ale tylko od razu po upieczeniu, z czasem dość szybko łapią wilgoć. Przypominają w smaku prawdziwe chipsy, trzeba je tylko odpowiednio doprawić. Z jednej cukinii wyszła mi mała miseczka chipsów. Można je chrupać przed telewizorem bez wyrzutów sumienia 🙂

Potrzebujemy:

  • cukinię
  • ulubione przyprawy
  • sól gruboziarnistą (opcjonalnie)

 Cukinię kroimy w dość cienkie plastry.

 Wrzucamy do miski i doprawiamy ulubionymi przyprawami, np: solą czosnkową, papryką słodką, pieprzem cayenne, cebulą granulowaną, czosnkiem granulowanym.

 Układamy na papierze do pieczenia dokładnie przyprawione i wymieszane plastry cukinii, możemy posypać solą gruboziarnistą.

 Suszyć przez około 45 minut w 100 stopniach, ja żeby było szybciej robiłam to na termoobiegu. Pod koniec można zwiększyć temperaturę do 130 stopni.

Wartość kaloryczna: 31 kcal
Białko: 2,4 g
Tłuszcze: 0,35 g
Węglowodany: 6,6 g

Feel Eat

7 thoughts on “Chipsy z cukinii

  1. właśnie tego szukałam, mam w domu 2 ogromne cukinie i nie wiedziałam co z nich zrobić. Kiedyś widziałam na vitalii Twój przepis, na pewno z niego skorzystam. Pozdrawiam truskawkaa89:)

  2. Przy przedostatnim obrazku masz napisane 'układamy bakłażana', a chyba chodziło o cukinię? Właśnie wstawiam do piekarnika chipsy, pozdrawiam:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Back to top