
Pyszny, sycący i wilgotny chleb! Len ma to do siebie, że po zmieszaniu z wodą tworzy kisiel, dzięki czemu chleb jest naprawdę wilgotny. Swój robię na zakwasie, ale wyjdzie nawet robiony na samych drożdżach, wtedy powinien wyrastać 2 godziny w ciepłym miejscu od wyrobienia, a nie 12 godzin tak jak wyrasta mój. Przed upieczeniem chleb nie ma zwartej konsystencji ,także nie przerażajcie się! Odtłuszczony len można kupić w aptece całkiem niedrogo jako środek na lepszą perystaltykę jelit, ”wspomagający odchudzanie” 🙂 Z podanych składników wychodzi jedna spora blacha.
Składniki:
- 500 g mąki pełnoziarnistej
- 3 łyżki słonecznika
- 3 czubate łyżki mielonego, odtłuszczonego lnu
- 3-4 łyżki otrębów
- 3 szklanki ciepłej wody
- 2 płaskie łyżeczki soli
- łyżeczka cukru
- 2 łyżki zakwasu
- 20 g drożdży
Chleb wysokobłonnikowy pełnoziarnisty krok po kroku
Zakwas rozpuścić w ciepłej wodzie. Połączyć suche składniki. (bez drożdży) i wyrobić ciasto. Pozostawić na 2 godziny, potem rozpuścić drożdże w niewielkiej ilości ciepłej wody, dodać do ciasta i wyrobić jeszcze raz ciasto. Wyłożyć formę wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia.
W przypadku użycia tylko drożdży należy rozpuścić je w niewielkiej ilości ciepłej wody i wyrobić ciasto łącząc wszystkie składniki , wlać do wyłożonej papierem do pieczenia formy i odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny, Ciasto powinno urosnąć dwukrotnie.
Piec godzinę w 200 stopnich. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Po upieczeniu pozostawić do wystygnięcia.
domowy chlebek najlepszy , do tego pełen ziaren 😉
Mniammm taki jest najlepszy, z chęcią bym zjadła 🙂 Może odważę się i spróbuję go upiec 😀
Milena
Jeśli mogę skomentować , to powiem , że w przekroju po miękiszu i skórce wygląda prawidłowo i zachęcająco. Warto Karolino dopisywać przy składnikach dopisywać czy mąka pszenna czy żytnia (to zupełnie inne w sposobie przygotowania ciasta mąki) kibicuję Tobie , pozdrawiam