

Już parę razy próbowałam zrobić domowy placek pełnoziarnisty. Niby można kupić gotowe, ale czy to jest zdrowe? W ich składzie jest bardzo niewiele mąki pełnoziarnistej i inne, zbędne produkty. Lepiej zrobić ją samemu i nie jest to bardzo pracochłonne!
Trzeba jedynie pamiętać, żeby nie trzymać tortilli za długo na patelni, bo zrobi się z niej maca do pochrupania, wystarczy dosłownie 50 sekund z każdej strony. Przepis na jedną tortillę.
Składniki:
- 40 g mąki pełnoziarnistej
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- sól ( do smaku)
- woda
Domowa tortilla pełnoziarnista krok po kroku
Wszystkie składniki połączyć, wlać tyle wody, żeby ciasto było zwarte.
Zagnieść na jednolitą masę i odstawić żeby odpoczęło, wtedy będzie się lepiej wałkować.
Rozwałkować maksymalnie cienko ciasto. Najlepiej żeby przyjęło kształt okręgu.
Bardzo dobrze nagrzać patelnię i na suchą położyć nasz placek. Piec z obu stron.
Wartość kaloryczna: 140 kcal
Białko: 5,5 g
Tłuszcze: 0,75 g
Węglowodany: 29 g
swietny przepis, na pewno sprobuje często jadam tortille 😉
POmysłowe i z pewnością zdrowe. Mam jednak pytanie. czy taki placek jest elastyczny? czy się łamie/kruszy?
jeśli trzyma się go za długo na patelni to staję się twardy jak maca do chrupania, nie można przesadzić ,a wtedy jest elastyczny jak ze sklepu
kto podpowie …czym można zastąpić proszek do pieczenia ja go nie toleruje mam po nim odczyn alergiczny, a drażdże nie zawsze są pod ręką.
możesz dodać zamiast tego sodę oczyszczoną
Pytanie ja używam drożdży i ciasto kleji mi się cały czas do blatu jak chce je rozwałkować jak dodam mąkę na deskę to wtedy daję rade czy ty tez tak masz ?
niestety nie można to tortilli używać drożdzy. Również dodaję mąkę, gdy rozwałkowuję placek, ale staram się jak najmniej
A czemu nie drożdży jak to wpływa na ciasto ?
Super przepis, a jaki jest średni czas trzymania placka na ogniu by nie powstała z niego maca ?
Już doczytałam, gapa ze mnie. 😉
jak długo mogą poleżeć takie placki? 🙂
bo jak dodasz drożdży, to masz ciasto na pizzę 😛