Kolejne muffinki z fasoli! Niech Was nie przeraża to warzywo – jest zupełnie niewyczuwalne! Babeczki są pyszne! Przy okazji wykorzystałam trochę jagód z zamrażarki. Super opcja żeby zaspokoić ochotę na coś słodkiego 🙂
Przepis na fasolowe muffinki
Potrzebujemy na 6 muffinek:
- 120 g fasoli
- 5 łyżek mrożonych jagód
- jajko
- łyżka cukru + łyżeczka cukru do jagód (trzcinowego)
- ekstrakt waniliowy – około 0,5 łyżeczki
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta sody
- troszkę soli do białek
- 2 łyżki mleka
Fasolowe muffinki krok po kroku
Fasolę traktujemy blenderem i robimy z niej puree.
żółtko ubijamy z cukrem do białości.
Białko ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli.
Jagody posypujemy łyżeczką cukru.
W misce łączymy puree, ubite z cukrem żółtko, proszek do pieczenia i sodę, miksujemy wszystko mikserem, delikatnie dodajemy ubite białka i mieszamy łyżką, na koniec dodajemy jagody i uzupełniamy foremki. Wkładamy do piekarnika do 170 stopni na 30-35 minut.
Zobacz przepisy na inne, dietetyczne słodycze
Dzisiaj robiłam fasolową szarlotkę i wyszła cudowna, teraz będę musiała wypróbować muffinek 🙂 Ile wychodzi z tego przepisu?
wydaje mi się, że wychodzi 6 muffinek, ale robiłam je tak dawno temu, że dokładnie nie pamiętam! 🙂
Jak wychodzi to kalorycznie?