Uncategorized

Kluski twarogowe z jogurtem naturalnym i cynamonem

Rate this post
Danie to zjadłam z dodatkiem prażonych jabłek na słodki obiad. Musiałam zjeść coś, czego nie musiałabym długo gryźć, bo mam zapalenie dziąsła przez wychodzącą ósemkę, dostałam szczękościsku (brzmi śmiesznie,wiem! :)) i niestety gotowanie odeszło na drugi plan. Kluski wyszły naprawdę dobre! Na pewno powtórzę je kiedyś na śniadanie lub podwieczorek. Przepis na jedną porcję, czyli 8 klusek.

Potrzebujemy:

  • około 80g sera białego (najlepiej Zott, bo nie ma grudek)
  • 2 jajka przepiórcze
  • czubata łyżka mąki pełnoziarnistej
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • cynamon
  • pół łyżeczki cukru trzcinowego

 Ser, jajka, pół łyżeczki cynamonu i mąkę zagniatamy rękoma na jednolitą masę.

 Mokrymi dłońmi formujemy kulki i wrzucamy do lekko osolonej wrzącej wody.

 Jogurt naturalny mieszamy z cukrem i dowolną ilością cynamonu.

 Kluski trzymamy na małym ogniu około 4-5 minut lub dłużej. Jak zaczną się rozpadać to trzeba je delikatnie wyjąć specjalną łyżką.
Ugotowane kluski polewamy wcześniej  przygotowanym sosem.

Wartość kaloryczna : 190 kcal
Białko: 22 g
Tłuszcze: 3 g
Węglowodany :17 g

6 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *