Muffinki orzechowo-czekoladowe

Muffinki orzechowo-czekoladowe
Muffinki te przygotowałam dla rodziców, nie należą do dietetycznych, dzięki nim w domu unosi się piękny, czekolady zapach! W czasie pieczenia znacznie rosną. Swoje wykonałam na 1/4 porcji i wyszły mi 4 muffinki, z jednej porcji (ze składników podanych w przepisie) wychodzi 12-16 muffinek. Przepis pochodzi z jakiegoś bloga,ale niestety nie zapisałam adresu.

Przepis na muffinki orzechowo-czekoladowe

Składniki :

  • 125 g masła
  • 1/3 szklanki drobnego cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • pół szklanki zmielonych orzechów
  • 1 łyżeczka kakao
  • 3 łyżki mleka
  • 1 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g posiekanej czekolady

Zmielić orzechy ( laskowe lub włoskie) lub bardzo drobno posiekać.

Posiekać czekoladę, ja użyłam gorzkiej i białej.

Potrzebujemy miękkiego masła. Należy utrzeć go na lekką masę, wsypać cukier i ucierać do białości. Potem dodać jajka, ale po malutku. Dalej miksując dodać ekstrakt. Mąkę wymieszać z proszkiem, kakao i orzechami, cały czas miksując dodawać tą mieszankę. Pod koniec wmieszać czekoladę.

Napełnić babeczki do 2/3 wysokości. Wstawić do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i piec przez około 25 minut do suchego patyczka.

Feel Eat

5 myśli w temacie “Muffinki orzechowo-czekoladowe

  1. Wszystko super tylko dlaczego tak mało ;P chciało Ci się włączć piekarnik na upieczenie 4 muffinek ?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Powrót do góry