Muffinki te przygotowałam dla rodziców, nie należą do dietetycznych, dzięki nim w domu unosi się piękny, czekolady zapach! W czasie pieczenia znacznie rosną. Swoje wykonałam na 1/4 porcji i wyszły mi 4 muffinki, z jednej porcji (ze składników podanych w przepisie) wychodzi 12-16 muffinek. Przepis pochodzi z jakiegoś bloga,ale niestety nie zapisałam adresu.
Przepis na muffinki orzechowo-czekoladowe
Składniki :
- 125 g masła
- 1/3 szklanki drobnego cukru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 szklanka mąki pszennej
- pół szklanki zmielonych orzechów
- 1 łyżeczka kakao
- 3 łyżki mleka
- 1 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g posiekanej czekolady
Zmielić orzechy ( laskowe lub włoskie) lub bardzo drobno posiekać.
Posiekać czekoladę, ja użyłam gorzkiej i białej.
Potrzebujemy miękkiego masła. Należy utrzeć go na lekką masę, wsypać cukier i ucierać do białości. Potem dodać jajka, ale po malutku. Dalej miksując dodać ekstrakt. Mąkę wymieszać z proszkiem, kakao i orzechami, cały czas miksując dodawać tą mieszankę. Pod koniec wmieszać czekoladę.
Napełnić babeczki do 2/3 wysokości. Wstawić do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i piec przez około 25 minut do suchego patyczka.
ale smakowicie wyglądają! 🙂
w ogóle często bywam na Twoim blogu, wiele ciekawych przepisów- niektóre już wypróbowałam :))
Wszystko super tylko dlaczego tak mało ;P chciało Ci się włączć piekarnik na upieczenie 4 muffinek ?
taak ,bo je robiłam przy okazji robienia pizzy dla rodziców 🙂
Hi! Would you mind if I share your blog with my twitter group?
There's a lot of people that I think would really enjoy your content.
Please let me know. Cheers
Here is my web-site: {office plants|interior plants|interior landscaping|plants for hire|indoor office plants|hire
I am regular visitor, how are you everybody? This post posted at
this website is genuinely pleasant.
my web page Cheap Dr Dre Beats