
Mmm mój dzisiejszy obiad mnie zachwycił. Jak pewnie zdążyłyście już zauważyć nie za bardzo lubię mięso i chociaż staram się je jeść to czasami ciężko mi jest wymyślić coś nowego. Ale polędwiczki z pieczarkami to strzał w dziesiątkę i do tego dania na pewno wrócę! Mięso wcześniej oczywiście umyłam i pokroiłam w plasterki, popieprzyłam i posoliłam i odłożyłam do lodówki na parę godzin. Mięso jest delikatne i miękkie, po prostu pyszne!
Przepis na polędwiczki z pieczarkami
Składniki dla jednej osoby:
- około 100 g polędwicy ( u mnie i wieprzowa i wołowa)
- 1 duża czerwona cebula
- 2 bardzo duże pieczarki
- sól, pieprz
- 1/3 torebki ugotowanej kaszy gryczanej ( można oczywiście zjeść więcej)
Nie mogłam się zdecydować jakiej polędwicy użyć, więc wzięłam oby dwie 🙂
Po pokrojeniu należy ją delikatnie rozgniatać palcami, przyprawić i odstawić do lodówki.
Cebulę i pieczarki obrać. Cebulę pokroić w piórka a pieczarki w plastry. Na rozgrzaną patelnię teflonową wrzucić cebulę i delikatnie zeszklić, doprawić solą i pieprzem i wrzucić pieczarki, Podsmażyć. Można dodatkowo doprawić do smaku.
Jeśli nie macie dobrej patelni teflonowej i coś Wam będzie przywierać,to dodajcie troszkę oleju lub oliwy.
Na oddzielnej patelni teflonowej podsmażcie z obu stron ( dosłownie po minutę na każdą stronę) polędwicę. Moja w środku była jeszcze lekko różowa dzięki czemu była naprawdę delikatna i smaczna! Jeśli ją przesmażycie, to będzie twarda i gumowata. Nałożyć kaszę, obok podsmażone pieczarki z cebulą i na to poukładać polędwicę. Można dołożyć jeszcze inne warzywa.
Wartość kaloryczna polędwiczek z pieczarkami: 310 kcal
Białko: 27,5 g
Tłuszcze: 4,8 g
Węglowodany: 38 g
Tradycyjnie, acz bardzo smacznie! 🙂 Można rzec klasyka!
Zacne i szlachetne danie i tak zrobiłem . Dziękuję za przepis