
Makaron nie musi być tuczący!
Ale mam dla Was parę rad, jak wybrać ten odpowiedni i dobrze go ugotować 🙂
Po pierwsze – wybierajmy makarony pełnoziarniste lub z twardej pszenicy durum. Do smaku naprawdę można się przyzwyczaić, a z czasem nawet polubić do tego stopnia, że całkowicie rezygnuje się ze standardowych, jajecznych makaronów.
Po drugie – gotujmy makarony al dente, czyli nie róbmy z niej rozgotowanej papki, dzięki temu obniżymy ich indeks glikemiczny, co zapewni nam uczucie sytości na dłużej.
Po trzecie – po ugotowaniu należy makaron przepłukać zimną wodą. Oczywiście nie można podawać go z jakimiś tłustymi, kalorycznymi sosami, bo nawet te sztuczki z gotowaniem makaronu nie pomogą 🙂
Razowy makaron z serem można przygotować na szybki obiad lub śniadanie. Dzięki dużej ilości białka i węglowodanów danie syci na długo.
Przepis na razowy makaron z serem i cynamonem
Potrzeba:
- szklanka przed ugotowaniem (około 55-60g) makaronu świderki
- 60-80 g sera białego
- 150g jogurtu naturalnego
- cynamon
- pół łyżeczki cukru trzcinowego
Makaron gotujemy około 8-9 minut, odcedzamy polewając zimną wodą. Układamy pokruszony palcami ser, polewamy jogurtem, posypujemy cynamonem i lekko cukrem.
Wartość kaloryczna: 300 kcal
Białko: 25g
Tłuszcze: 1,8g
Węglowodany: 48g
Zobacz inne, zdrowe przepisy na makarony
Pycha!
Jestes niesamowita, nie wiem skad bierzesz tyle pomyslow, ale zdecydowanie latwiej jest dzieki temu wytrwac na diecie!
Juz wyprobowalam pizze twarogowa, tosty z otrebow, ciasto marchewkowe – zrobilam z niego muffiny, i omlet a'la pizza, wszystko pyszne, szybkie i zdrowe !
uwielbiam tak jeść makaron – najlepsze połaczenie na słodko 😉
polubiłam Twój obiad, bo jest w nim duuużo cynamonu! 🙂
pozdrawiam http://www.mybettermeals.blogspot.com 😉
Ja taki obiadek jadam regularnie, choć nie dodaje jogurtu. Najlepszy na świecie, równie dobrze mogłabym go jeśc codziennie 😀
mam dokładnie to samo! 😀
My jadamy tylko z cukrem