Razowy makaron z serem, jogurtem i cynamonem

Razowy makaron z serem, jogurtem i cynamonem

Makaron nie musi być tuczący!

Ale mam dla Was parę rad, jak wybrać ten odpowiedni i dobrze go ugotować 🙂
Po pierwsze – wybierajmy makarony pełnoziarniste lub z twardej pszenicy durum. Do smaku naprawdę można się przyzwyczaić, a z czasem nawet polubić do tego stopnia, że całkowicie rezygnuje się ze standardowych, jajecznych makaronów.
Po drugie – gotujmy makarony al dente, czyli nie róbmy z niej rozgotowanej papki, dzięki temu obniżymy ich indeks glikemiczny, co zapewni nam uczucie sytości na dłużej.
Po trzecie – po ugotowaniu należy makaron przepłukać zimną wodą. Oczywiście nie można podawać go z jakimiś tłustymi, kalorycznymi sosami, bo nawet te sztuczki z gotowaniem makaronu nie pomogą 🙂
Razowy makaron z serem można przygotować na szybki obiad lub śniadanie. Dzięki dużej ilości białka i węglowodanów danie syci na długo.

Przepis na razowy makaron z serem i cynamonem

Potrzeba:

  • szklanka przed ugotowaniem (około 55-60g) makaronu świderki
  • 60-80 g sera białego
  • 150g jogurtu naturalnego
  • cynamon
  • pół łyżeczki cukru trzcinowego

 Makaron gotujemy około 8-9 minut, odcedzamy polewając zimną wodą. Układamy pokruszony palcami ser, polewamy jogurtem, posypujemy cynamonem i lekko cukrem.

Wartość kaloryczna: 300 kcal
Białko: 25g
Tłuszcze: 1,8g
Węglowodany: 48g

Zobacz inne, zdrowe przepisy na makarony

Feel Eat

8 myśli w temacie “Razowy makaron z serem, jogurtem i cynamonem

  1. Jestes niesamowita, nie wiem skad bierzesz tyle pomyslow, ale zdecydowanie latwiej jest dzieki temu wytrwac na diecie!

  2. Juz wyprobowalam pizze twarogowa, tosty z otrebow, ciasto marchewkowe – zrobilam z niego muffiny, i omlet a'la pizza, wszystko pyszne, szybkie i zdrowe !

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Powrót do góry