Potrzebujemy:
- 60 g makaronu spaghetti pełnoziarnistego
- 100-150 g mielonej piersi z kurczaka
- pół puszki pomidorów krojonych
- łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- przyprawa do pizzy- zioła prowansalskie
- opcjonalnie: kiełki/ starty ser
Odmierzamy porcję makaronu i gotujemy w osolonej wodzie na al dente ( około 8 minut), ugotowany makaron polewamy na sicie zimną wodą. Ja zawsze makaron przełamuję dodatkowo na pół, wtedy prawdopodobnie zje się go trochę mniej.
Na nagrzaną patelnię teflonową wrzucamy zmieloną pierś z kurczaka ze zmiażdżonym czosnkiem. Podsmażamy około 5 minut, co jakiś czas mieszamy. Pierś z kurczaka powinna puścić trochę wody. Nie przykrywamy jej pokrywką.
Wlewamy krojone pomidory i dodajemy koncentrat. Doprawiamy ziołami prowansalskimi, solimy i pieprzymy do smaku. Przykrywamy pokrywką i dusimy aż kawałki pomidorów się rozpadną. Makaron układamy na talerzu i na środek nakładamy sos, można posypać serem lub przyozdobić kiełkami.
Wartość kaloryczna: 391 kcal
Białko: 37,4 g
Tłuszcze: 2,5 g
Węglowodany: 53 g
robię identycznie:)i nie jestem w stanie jeść już normalnego spaghetti:)
ale się ciesze że tu trafiłam 😉