Uncategorized

Ugotowaliście za dużo ziemniaków? Zróbcie kluski śląskie!

Rate this post
Dzisiaj mam dla Was może niezbyt dietetyczne danie, ale jeśli nie chcecie wyrzucać jedzenia i zrobić na szybko obiad – idealne. Zrobiłam je dla rodziców, bo akurat ja należę do osób, które ziemniaków nie lubią i nie jem ich już 4 lata. Rodzicom bardzo smakowały, zjedli z kapustą z grzybami i sosem mięsnym. Niestety nie zdążyłam zrobić zdjęcia po ugotowaniu, bo zostały zjedzone! 🙂

Składniki są tylko trzy:

  • ugotowane ziemniaki
  • mąka ziemniaczana
  • jajko

 Nie jest ważne ile ziemniaków użyjecie , ale ważne jest żeby były w proporcji z mąką 4:1. Ja miałam 400g ziemniaków i 100g mąki.

 Ziemniaki należy zmielić w maszynce, wszystkie składniki połączyć.

Nie trzeba dodatkowo solić, bo na ogół każdy soli ziemniaki,gdy je gotuje. Otrzymana masa powinna być gładka i zwarta.

 Dłońmi lepimy kilki i robimy dziurki w środku. Mi wyszło 18 klusek śląskich . Gotujemy parę minut od wypłynięcia w lekko osolonej wodzie. Wrzucamy do gotującej się już wody. (Czas gotowania w zależności od wielkości klusek)

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *