Domowe musli bez cukru

Domowe musli bez cukru
Jestem zachwycona, bo wyszło naprawdę rewelacyjne! Długo się zbierałam żeby zrobić własne musli, wcześniej buszowałam w sklepach w poszukiwaniu jakiegoś dobrego, ale analizując skład szybko rezygnowałam. Albo był cukier ( ukryty lub nie), albo składniki, które mi nie odpowiadały. Zgromadziłam w domu dużo produktów, które lubię i które nadają się na musli i udało się. Nie dodałam nic a nic cukru, dzięki owocom suszonym i tak jest słodkie. W planach miałam jedzenie go z dodatkiem jogurtu lub kefiru ,ale jest takie pyszne, że wcinam same, suche. Jak najbardziej polecam!

Waga składników jest nieprecyzyjna, dawałam wiele rzeczy na oko :

  • 2 szklanki płatków żytnich
  • szklanka płatków owsianych
  • szklanka poppingu
  • pomieszana szklanka otrębów pszennych, żytnich i owsianych
  • orzechy laskowe
  • szklanka słonecznika
  • pół szklanki migdałów i płatków migdałowych
  • pół szklanki pestek dyni
  • siemie lniane
  • orzechy ziemne
  • suszone śliwki
  • suszone morele
  • żurawina
  • rodzynki
  • troszkę oliwy

Domowe musli krok po kroku

Pamiętajcie, że składniki są dowolne, możecie dodać co tylko macie, a i tak będzie na pewno zdrowsze od musli sklepowego 🙂

Wszystkie składniki oprócz otrębów i suszonych owoców i siemienia wysypujemy na blachę do pieczenia wyłożoną papierem. Lekko skrapiamy oliwą lub innym olejem.  Pieczemy około 30 minut w 180 stopniach co jakiś czas mieszając. 

Suszone owoce kroimy i łączymy z siemieniem. Na rozgrzaną, suchą patelnię wsypujemy otręby i troszkę podpiekamy, dodajemy do mieszanki.

Takie prażone płatki, pestki i orzechy całkowicie zmieniają swój smak, są pyszne! Łączymy wszystko i przekładamy do pojemników, w których będziemy przechowywać nasze musli.

Mi wyszły dwa duże pojemniki 🙂

Feel Eat

37 myśli w temacie “Domowe musli bez cukru

  1. ja robię z miodem. mieszam co mam z miodem i do piekarnika. po upieczeniu na to suszone owoce. jest mniam mniam 🙂

  2. nazwa "bez cukry" jest stwierdzeniem nieprawdziwym, przecież w owocach znajdują się cukry, do tego proste.. 🙂

  3. Droga Karolino dlaczego nie prażymy siemienia lnianego, czy pogarsza to jego smak czzy chodzi o utratę właściwości zdrowotnych ?

  4. popping to prażone ziarno amarantusa ( tak samo jak jest ryż preparowany czyli prażone ziarno ryżu), można go kupić w zwykłym supermarkecie na dziale ze zdrową żywnością 🙂

  5. ile takie musli można przechowywać? nie zepsuje się szybko? bo musi jadam raz na jakiś czas, nie codziennie 😉

  6. Warto jeszcze zadbać o to aby suszone owoce nie zawierały siarczanów. Takie ładne morele niestety nie są suszone na słońcu tylko chemicznie. Domowe musli najlepsze!

  7. pychaa ! Bardzo dobre polecam wszystkim 🙂 napewno zdrowsze i smaczniejsze niż kupowane w sklepach, nawet ta ilosc cukru co jest zawarta w owocach suszonych jest mniejsza niz w musli ze sklepuu, po drugie jak ktos chce calkowcie bez cukru to nie musi dawac owocow same płatki i otręby z piekarnika są dobre także naprawde polecam

  8. Wszystko pysznie, tylko kwasy tłuszczowe nie mogą być podgrzewane do temperatury powyżej 100 st C. Więc jak chcemy naprawdę zdrowo, to zmieszajmy wszystkie składniki bez obróbki termicznej.

  9. coś kiedyś słyszałam, że siemię lniane warto przed spożyciem poddać jakiejś obróbce. Czy to mechanicznej by lepiej się wchłaniały wszystkie dobroci, lub cieplnej by nie podrażniać śluzówki żoładka. Nie wiem ile w tym prawdy, bo wielu źródłach jet również, że jedzenie surowego jest okej.

  10. popping to prażone ziarno amarantusa ( tak samo jak jest ryż preparowany czyli prażone ziarno ryżu), można go kupić w zwykłym supermarkecie na dziale ze zdrową żywnością 🙂

  11. Wygląda przepysznie. Można by jedynie trochę ograniczyć ilość orzechów bo nie są one aż tak zdrowe. Ale musli świetnie pasuje do zdrowego śniadania 🙂 Na pewno wypróbuję.
    Czekam na kolejne posty i pozdrawiam!

  12. Dlaczego moje musli się przypalilo?:-( dałam płatki owsiane u orkiszowe,slonecznik i orzechy. Polakami miodem a nie dałam oleju . Czy to przez to ?

  13. niestety przy "produkcji" żurawiny i suszeniu dodawany jest sztucznie cukier ponieważ żurawina sama w sobie nie jest aż taka słodka

    napisałem tak tylko jako ciekawostka bo jest napisane, że w końcu musli bez cukrów dodanych a żurawina to jest właśnie ten ukryty dodany cukier

  14. Fajnego masz bloga i ciekawe na nim treści czy na serwerze wszystko sie zmieści ? pięknie frazujesz słowa zmuszasz przy tym do myślenia tym komentarzem życzę powodzenia 🙂

  15. Wspaniały blog wiele przydatnych informacji zawartych w poszczególnych postach, Dzięki Ci za to serdeczne, zapraszam także do siebie…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Powrót do góry