Uncategorized

Owsianka z jabłkiem i cynamonem

Rate this post
Mmm  smaczna owsianka, dobra na jesienne śniadanie. Smakiem przypomina nieco jabłecznik. Dobrze jest użyć słodkiego jabłka, żeby dodatkowo nie dosładzać mleka. Woda dodana do mleka zapobiega przypaleniu.


Składniki:

  • 4 łyżki płatków owsianych
  • 2 łyżki otrębów
  • pół jabłka
  • cynamon ( według uznania, ja lubię dużo)
  • opcjonalnie rodzynki
  • szklanka mleka
  • pół szklanki wody

Do garnka wsypujemy płatki i otręby.  Wszystko zalewamy mlekiem wymieszanym z woda. Dzięki dodanej wodzie mleko nie będzie się przypalać. Jeśli macie taką ochotę możecie dosłodzić mleko. Ja lubię bardzo gęstą owsiankę, gotuję ją około 10 minut na bardzo małym ogniu lub na 2-3 na kuchni indukcyjnej ( skala 1-12)

Jabłko trzeba zetrzeć na tartce na grubych oczkach. Dodać do owsianki przelanej na talerz i posypać cynamonem. Smacznego!

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *