Uncategorized

Ciasteczka orkiszowo-owsiane bez dodatku cukru i mąki z bananem, żurawiną i jagodami goji

Rate this post
Mój eksperyment po otrzymaniu paczki od firmy EKOPRODUKT. Jestem bardzo zadowolona. Ciasteczka idealnie sprawdzą się na drugie śniadanie lub podwieczorek. Z pewnością zaspokoją mały głód. Są przepełnione dobrymi kaloriami.
Ziarno amarantusa jest bardzo zdrowe! Amarantus jest inaczej nazywany szarłatem wyniosłym lub wiechowatym, pochodzi z Ameryki Środkowej. Jest zbożem niezwykle bogatym w składniki odżywcze. Jego spożywanie zapobiega chorobom układu krążenia, zmniejsza ryzyko chorób serca i rozwoju miażdżycy, posiada dużo łatwo przyswajalnego białka i wiele witamin. 
Jeśli nie macie jagód goji – dodajcie więcej żurawiny. Jagody te mają specyficzny smak, przed dodaniem ich do ciasteczek spróbujcie, czy Wam odpowiada. Z Podanych składników wyszło mi 12 batoników- ciasteczek.


Składniki:

  • 3 duże łyżki płatków orkiszowych
  • 3 duże łyżki płatków owsianych
  • średni, dojrzały banan
  • 3/4  lub jedna cała szklanka poppingu
  • duża garść jagód goji
  • duża garść żurawiny

 Żurawinę należy posiekać na mniejsze kawałki, ja posiekałam na pół.

Płatki orkiszowe i owsiane podprażyć na suchej patelni aż lekko zbrązowieją co jakiś czas poruszając patelnią żeby się nie przypaliły.

 Dojrzałego banana rozgnieść palcem lub widelcem, połączyć pozostałe składniki: popping, podprażone płatki, jagody goji i posiekaną żurawinę.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, mokrymi dłońmi nałożyć całą masę i uformować prostokąt. Ciasto cienko rozprowadzić.
Nagrzać piekarnik do 180 stopni, włożyć blat i piec około 20-25 minut aż lekko zbrązowieje.

 Od razu po wyjęciu go z piekarnika pokroić blat na mniejsze ciastka lub większe batony. Potem ciastka staną się twardsze i nie będzie to łatwe 🙂 I można już chrupać zdrową przekąskę!

7 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.