
Mój eksperyment po otrzymaniu paczki od firmy EKOPRODUKT. Jestem bardzo zadowolona. Ciasteczka idealnie sprawdzą się na drugie śniadanie lub podwieczorek. Z pewnością zaspokoją mały głód. Są przepełnione dobrymi kaloriami.
Ziarno amarantusa jest bardzo zdrowe! Amarantus jest inaczej nazywany szarłatem wyniosłym lub wiechowatym, pochodzi z Ameryki Środkowej. Jest zbożem niezwykle bogatym w składniki odżywcze. Jego spożywanie zapobiega chorobom układu krążenia, zmniejsza ryzyko chorób serca i rozwoju miażdżycy, posiada dużo łatwo przyswajalnego białka i wiele witamin.
Jeśli nie macie jagód goji – dodajcie więcej żurawiny. Jagody te mają specyficzny smak, przed dodaniem ich do ciasteczek spróbujcie, czy Wam odpowiada. Z Podanych składników wyszło mi 12 batoników- ciasteczek.

Ziarno amarantusa jest bardzo zdrowe! Amarantus jest inaczej nazywany szarłatem wyniosłym lub wiechowatym, pochodzi z Ameryki Środkowej. Jest zbożem niezwykle bogatym w składniki odżywcze. Jego spożywanie zapobiega chorobom układu krążenia, zmniejsza ryzyko chorób serca i rozwoju miażdżycy, posiada dużo łatwo przyswajalnego białka i wiele witamin.
Jeśli nie macie jagód goji – dodajcie więcej żurawiny. Jagody te mają specyficzny smak, przed dodaniem ich do ciasteczek spróbujcie, czy Wam odpowiada. Z Podanych składników wyszło mi 12 batoników- ciasteczek.

Składniki:
- 3 duże łyżki płatków orkiszowych
- 3 duże łyżki płatków owsianych
- średni, dojrzały banan
- 3/4 lub jedna cała szklanka poppingu
- duża garść jagód goji
- duża garść żurawiny
Ciasteczka bez cukru krok po kroku
Żurawinę należy posiekać na mniejsze kawałki, ja posiekałam na pół.
Płatki orkiszowe i owsiane podprażyć na suchej patelni aż lekko zbrązowieją co jakiś czas poruszając patelnią żeby się nie przypaliły.
Dojrzałego banana rozgnieść palcem lub widelcem, połączyć pozostałe składniki: popping, podprażone płatki, jagody goji i posiekaną żurawinę.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, mokrymi dłońmi nałożyć całą masę i uformować prostokąt. Ciasto cienko rozprowadzić.
Nagrzać piekarnik do 180 stopni, włożyć blat i piec około 20-25 minut aż lekko zbrązowieje.
Od razu po wyjęciu go z piekarnika pokroić blat na mniejsze ciastka lub większe batony. Potem ciastka staną się twardsze i nie będzie to łatwe 🙂 I można już chrupać zdrową przekąskę!
batoniki samo zdrowie – takie najlepsze i najpyszniejsze ;D
Fajne
wyszły smaczne, ale wolę jak jest więcej składników – suszone owoce, ziarna, otręby, orzechy – to istna bomba kaloryczna, ale w smaku mniam 😀
Czym można zastąpić popping ? Mieszkam w Londynie i nie mogę go nigdzie znaleźć.
one ziarno amarantusa, ktore mozna przygotowac samemu w domu, jesli sie ma ziarno amarantusa. Mozesz pominac ten skladnik, ale dzieku niemu castka maja nizsza kalorycznosc i typowy smak
Czy ciastka wychodza bardzo twarde? Nosze aparat na zebach i stad moje pytanie.
nie aż tak bardzo, ale jeśli obawiasz się o aparat to lepiej wybierz inne 🙂