Uncategorized

Drożdżowe kluski na parze (buchty) z sosem truskawkowym

Rate this post
Smak dzieciństwa! Kluski przygotowałam na obiad dla brata i bardzo mu smakowały. Moja mama robiła nieco inne,bo parowała je w garnku na rozłożonej ściereczce, ale od 3 lat jestem szczęśliwą posiadaczką parowaru i postanowiłam je przygotować trochę inaczej. Nie mogłam znaleźć starego przepisu mamy, więc znalazłam przepis w internecie i nieco go zmodyfikowałam. (PRZEPIS) Idealnie nadają się na słodki obiad, trzeba korzystać z truskawek, póki są, bo w tym roku wydaje się,że niestety będzie ich niewiele.

Składniki:

  • 50 g świeżych drożdży
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • szklanka mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki oleju
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 0,5 łyżeczki soli
  • pół kilo truskawek
  • jogurt naturalny/ śmietana
  • cukier (opcjonalnie)

 W misce połączyć drożdże z cukrem, na początku rozcierając, a potem wyjdzie z tego lejąca się, gładka masa.

 Wbić żółtka, dodać ekstrakt waniliowy i sól, wlać ciepłe mleko (można je wcześniej przygrzać w mikrofalówce),olej, wszystko wymieszać łyżką. Potem dodać mąkę i wyrabiać ciasto. Powinno być gładkie i ładnie odchodzić od dłoni, wyrabianie jest dość pracochłonne i zajęło mi koło 15 minut. (myślałam, że mi odleci ręka!) Uformować kulę i zostawić przykrywając ściereczką na około 30-40 minut.

Na stolnicę wysypać troszkę mąki, położyć ciasto i rozwałkować je na grubość mniej więcej 2-3 cm, wycinać kółka szklanką. Teraz nasze kluski są jeszcze małe, ale spokojnie – podczas parowania urosną.

 Wycięte kluski parujemy około 12 minut w parowarze.

 Musicie same kontrolować czas ,bo u mnie włączona była opcja ”Vitamin+” dzięki której potrawy parują się szybciej i nie jestem w stanie określić jak będzie u Was.

Jak widać kluski znacznie powiększyły swoje rozmiary 🙂

 Sos: Potraktować blenderem truskawki z jogurtem naturalnym lub śmietaną ( ewentualnie mlekiem, ale może być za rzadkie). Lepiej jest użyć słodkich truskawek, żeby nie trzeba było dodawać cukru.
Kluski polać sosem i gotowe 🙂

13 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *