
- pół woreczka kaszy gryczanej
- pieczarki ( od Was zależy ile, ja dałam około 200 g)
- średnia czerwona cebula
- 3 ząbki czosnku
- średniej wielkości pierś z kurczaka (około 200 g)
- przecier pomidorowy z przyprawami
- małe jajko (lub dwa przepiórcze)
- kapusta biała
- sól, pieprz
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Obrane pieczarki ścieramy na plastry w talarki, a czosnek trzemy na drobnej tartce. Pierś z kurczaka należy zmielić w maszynce.
Kapustę gotujemy w lekko osolonej wodzie, aż zdjęcie z niej liści,w które owiniemy gołąbki stanie się możliwe. Znacznie szybciej gotuje się kapusta włoska, także jeśli chcecie przygotować to danie szybciej – użyjcie jej.
Należy wymieszać podsmażone na suchej patelni pieczarki, kaszę, czosnek ,podpieczoną na patelni cebulę ,pierś z kurczaka, jajko, sól oraz pieprz.
Do liścia kapusty zakładamy farsz i zawijamy.
Układamy gołąbki na patelni, na dnie można położyć liść kapusty, podlewamy wodą lub, jeśli macie, bulionem, gotujemy na małym ogniu około 40-60 minut co jakiś czas dolewając wodę , w połowie czasu należy przerzucić gołąbki na drugą stronę. Mój sos przygotowałam z przecieru pomidorowego i przypraw, zagotowałam go i polałam uduszone już gołąbki. PYCHA!
Wartość kaloryczna gołąbka: 125 kcal
Białko: 15 g
Tłuszcze: 4 g
Węglowodany: 7,8 g
Bardzo ciekawy przepis 🙂