
Składniki:
- 2 jajka ( jedno całe, jedno białko i żółtko oddzielnie)
- 2 małe marchewki
- cynamon ( ilość wg uznania, ja lubię dużo)
- troszeczkę oliwy lub innego tłuszczu
- opcjonalnie- wyprażone jabłko
- szczypta soli
Omlet z marchewką krok po kroku
Marchewkę zetrzeć na tartce na średnich oczkach, zesmażyć na patelni teflonowej. Trzeba pozbyć się nadmiaru wody z marchewki, żeby potem nie puściła jej po dodaniu do jajka w czasie smażenia, bo nie będziemy w stanie przewrócić omleta 🙂
Ubijamy jedno białko na sztywno ze szczyptą soli, a w drugim naczyniu do żółtka i całego drugiego jajka dodajemy cynamon i lekko ubijamy mikserem. Do jajek z cynamonem dodajemy marchewkę i mieszamy, na końcu delikatnie łyżką dodajemy pianę z białka, łączymy, Na rozgrzaną patelnię troszeczkę wysmarowaną tłuszczem kładziemy ciasto i smażymy pod przykryciem około 5 minut na małym ogniu, po tym czasie bardzo ostrożnie przewracamy używając drewnianej łyżki.
Smażymy jeszcze parę minut, wykładamy na talerz, można posmarować prażonymi jabłkami.
Smacznego 🙂
Wartość kaloryczna: 190 kcal
Białko: 12 g
Tłuszcze 11 g
Węglowodany: 10 g
Omlet samo zdrowie 🙂
świetny zdrowy omlet 😉
Hej, czy robiłaś już łazanki??? Miałaś robić i jestem ciekawa jak Ci smakowały. Pozdrawiam:)
szczerze mówiąc nie robiłam, mam tyyyyle pomysłów,a tylko 5 posiłków dziennie i nie aż tak dużo czasu żeby na każdy posiłek robić coś nowego,więc ciężko na ich realizację 🙂
ja wyciskam sok ze startej na małych oczkach marchewki, (dodaję surową) i mam dwa w jednym 🙂
joolianka
a czemu ubijac tylko 1 bialko, a nie 2 ? 🙂
Bo wtedy byłby za puszysty i bez mąki nie dałoby się go przewrócić na drugą stronę 🙂
ooo ,też super pomysł! Następnym razem tak spróbuję zrobić 🙂
Czy można zjeść omlet z surowym jablkiem? Albo w ogóle pominąć jabłko? Proszę o odpowiedz 😉