Uncategorized

Omlet z marchewką i cynamonem bez cukru i bez mąki

Rate this post
Wyszedł przepyszny! Znalazłam zdjęcie tego omletu na którym z blogów, ale niestety nie było przepisu. Buszowałam, szukałam i wszystkie były nie na słodko, do tego z dodatkiem mąki, masła lub śmietany, postanowiłam wymyślić coś sama i wyszło! Bardzo prosty i szybki posiłek, do tego idealny na diecie niskokalorycznej lub niskowęglowodanowej! Przepis na jedną porcję ,czyli na jeden omlet.


Składniki:

  • 2 jajka ( jedno całe, jedno białko i żółtko oddzielnie)
  • 2 małe marchewki
  • cynamon ( ilość wg uznania, ja lubię dużo)
  • troszeczkę oliwy lub innego tłuszczu
  • opcjonalnie- wyprażone jabłko
  • szczypta soli

 Marchewkę zetrzeć na tartce na średnich oczkach, zesmażyć na patelni teflonowej. Trzeba pozbyć się nadmiaru wody z marchewki, żeby potem nie puściła jej po dodaniu do jajka w czasie smażenia, bo nie będziemy w stanie przewrócić omleta 🙂
Ubijamy jedno białko na sztywno ze szczyptą soli, a w drugim naczyniu do żółtka i całego drugiego jajka dodajemy cynamon i lekko ubijamy mikserem. Do jajek z cynamonem dodajemy marchewkę i mieszamy, na końcu delikatnie łyżką dodajemy pianę z białka, łączymy, Na rozgrzaną patelnię troszeczkę wysmarowaną tłuszczem kładziemy ciasto i smażymy pod przykryciem około 5 minut na małym ogniu, po tym czasie bardzo ostrożnie przewracamy używając drewnianej łyżki.

Smażymy jeszcze parę minut, wykładamy na talerz, można posmarować prażonymi jabłkami.
Smacznego 🙂

Wartość kaloryczna: 190 kcal
Białko: 12 g
Tłuszcze 11 g
Węglowodany: 10 g

9 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.