
Placki same w sobie nie są słodkie, ale z bananem i truskawkami smakują świetnie i dodatek cukru im potrzebny nie jest! Robiłam je wcześniej w formie omletu, ale niestety przewrócenie go na drugą stronę sprawiało mi trudność.Z powodu braku mąki, placki te są dość delikatne,ale dzięki twarożkowi bardzo sycące. Z podanych składników wyszło mi 7 placków, czyli jedna porcja.

Składniki:

Składniki:
- duże jajko
- 2 duże łyżki mielonego twarożku
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 2 łyżki mleka w proszku
- troszkę tłuszczu do smażenia
- truskawki, banan
Placki sernikowe krok po kroku
Oddzielić białka od żółtek. Białko ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtko zmiksować z twarożkiem, mlekiem w proszku i ekstraktem waniliowym.
Do masy z żółtkiem delikatnie wmieszać za pomocą łyżki ubite białko.
Na patelnię wylać troszkę tłuszczu, ja używam w sprayu, bo wtedy dodaje się dużo mniej. Gdy patelni się porządnie nagrzeje, kłaść łyżką do zupy placki tak, by się nie dotykały. Patelnię przykryć pokrywką i smażyć na wolnym ogniu. Po paru minutach za pomocą drewnianej łyżki odwrócić placki na drugą stronę, smażyć 1-2 minuty.
Pokroić truskawki i banany w plasterki. Układać na przemian. Smacznego:)
Idealna propozycja nie tylko na śniadanie ale słodki podwieczorek 🙂
Ach, fantastyczne śniadanie! Aż się zrobiłam głodna; )
pycha !! takie twarożkowe palcuszki to ja lubię ;D
sorrki placuszki
ale się uśmiałam 😀
i znów brak wartości odżywczych.. 🙁
Ile wyjdzie takich porcji ?, można użyć zwykłego mleka ?
Fajny ten przepis, zrobię jutro na śniadanie 😀