Pyszne śniadanie – placki sernikowe bez cukru i bez mąki z bananem i truskawkami

Pyszne śniadanie – placki sernikowe bez cukru i bez mąki z bananem i truskawkami
Placki same w sobie nie są słodkie, ale z bananem i truskawkami smakują świetnie i dodatek cukru im potrzebny nie jest! Robiłam je wcześniej w formie omletu, ale niestety przewrócenie go na drugą stronę sprawiało mi trudność.Z powodu braku mąki, placki te są dość delikatne,ale dzięki twarożkowi bardzo sycące. Z podanych składników wyszło mi 7 placków, czyli jedna porcja.

Składniki:

  • duże jajko
  • 2 duże łyżki mielonego twarożku
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżki mleka w proszku
  • troszkę tłuszczu do smażenia
  • truskawki, banan

Placki sernikowe krok po kroku

Oddzielić białka od żółtek. Białko ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtko zmiksować z twarożkiem, mlekiem w proszku i ekstraktem waniliowym.

Do masy z żółtkiem delikatnie wmieszać za pomocą łyżki ubite białko.

Na patelnię wylać troszkę tłuszczu, ja używam w sprayu, bo wtedy dodaje się dużo mniej. Gdy patelni się porządnie nagrzeje, kłaść łyżką do zupy placki tak, by się nie dotykały. Patelnię przykryć pokrywką i smażyć na wolnym ogniu. Po paru minutach za pomocą  drewnianej łyżki odwrócić placki na drugą stronę, smażyć 1-2 minuty.

Pokroić truskawki i banany w plasterki. Układać na przemian. Smacznego:)

Feel Eat

8 myśli w temacie “Pyszne śniadanie – placki sernikowe bez cukru i bez mąki z bananem i truskawkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Powrót do góry