Uncategorized

Pyszny pełnoziarnisty chrupki chlebek – tekturka

Rate this post
Woooow, jestem zachwycona! Chlebek smakuje jak paluszki, dacie wiarę? Nie wiem czy to kwestia mąki (dostałam od żony mojego brata dwie mąki – pełnoziarnistą pszenną i pełnoziarnistą żytnią prosto z młyna). Można dodać dowolne dodatki, ja użyłam słonecznika,ale dobrze nadaje się też sezam czy sól gruboziarnista . Jestem pewna, że przygotuję je jeszcze wiele razy!

Składniki:

  • 200 g mieszanki mąki pełnoziarnistej pszennej i żytniej
  • łyżeczka sody
  • łyżeczka płaska soli
  • 3/4 szklanki wody (lub tyle żeby zagnieść ciasto)
  • dodatki (opcjonalne i dowolne)

 Jak widzicie te mąki to naprawdę większość otręby, nie tak jak te standardowe mąki dostępne w sklepach, niby pełnoziarniste, a… no właśnie, niewiele się różnią od tych oczyszczonych.
Najlepiej jak do mąki pełnoziarnistej (około 140 -150 g) dodacie otręby tak, by mieszanka łącznie miała 200 g.

 Z podanych składników dokładnie zagniatamy jednolite ciasto.

 Bardzo cienko wałkujemy (jak najcieniej się da). Należy odkroić część ciasta tak, by nadać mu kształt prostokąta.
W tą pracę niestety trzeba użyć dużo siły,bo ciasto jest dość twarde.

 Teraz pora na dodatki! Posypujemy nimi ciasto.

Wgniatamy dodatki przejeżdżając wałkiem.

Kroimy ciasto w równe prostokąty.

Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 30-40 minut. Żeby chlebek był bardziej chrupki skrapiałam go wodą w sprayu co jakiś czas. Wyjąć i zostawić do wystygnięcia. Chlebki mimo że były przecinane przed pieczeniem mogą się delikatnie połączyć ze sobą ,ale po naciśnięciu na linię przecięcia nożem powinny się rozdzielić.

Jedna ,,kromka” to około 50 kalorii.

7 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *