Wegetariańska dietetyczna zapiekanka z bakłażana i cukinii

Wegetariańska dietetyczna zapiekanka z bakłażana i cukinii
Pyszna zapiekanka wegetariańska. Nie sądziłam, że z paru tak prostych składników może wyjść coś tak smacznego! Jedna zapiekanka to 3 porcje 🙂

Składniki:

  • jeden bakłażan
  • jedna cukinia
  • jedna spora cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • puszka krojonych pomidorów
  • zioła prowansalskie
  • 150 g gęstego jogurtu naturalnego
  • łyżeczka musztardy Dijon
  • dwie łyżki startego żółtego sera(około20-25g)
  • 2 jajka przepiórcze lub małe jajko kurze
  • sól, pieprz

Zapiekanka z bakłażana krok po kroku

Należy użyć jogurtu innego niż 0%, bo ten niestety pod wpływem wysokiej temperatury w piekarniku może stać się kwaśny.

Sos: Należy połączyć jogurt, start ser, musztardę, sól, pieprz i jajko.

Na patelni teflonowej zesmażyć czosnek, potem zalać go pomidorami z puszki i doprawić ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Zakryć patelnię pokrywką i dusić, aż pomidory się rozpadną, a sos lekko się zredukuje.

Na patelni teflonowej podsmażyć posiekaną w kostkę cebulę. Można użyć niewielkiej ilości tłuszczy, by się nie przypaliła.

Cebulę wyłożyć na dno naczynia żaroodpornego.

Cukinię pokroić i grillować na patelni z obu stron.
Bakłażana pokroić i posypać lekko solą, po 30 minutach wytrzeć wodę, którą bakłażan puści (wraz z goryczką). Również zgrillować.

Na cebuli ułożyć bakłażana. (Lepiej pokroić go w plasterki)

Na to cukinię.

I potem sos pomidorowy.

Wszystko zalać wcześniej przygotowanym sosem jogurtowo-serowym. Zapiekać około 40 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Zapiekanka musi się ładnie zrumienić.

Wartość kaloryczna jednej porcji: 166 kcal
Białko: 9,7 g
Tłuszcze: 5,7 g
Węglowodany: 22,7 g

Feel Eat

14 myśli w temacie “Wegetariańska dietetyczna zapiekanka z bakłażana i cukinii

  1. Uwielbiam jeść warzywka 🙂 Chciałbym zjeść Twoją propozycję, bo wygląda super 🙂

  2. Zrobiłam dzisiaj ogromną porcję i wyszło genialnie!!!!! Pycha! Natomiast przez to grilowanie bakłażanów i cukinii – mimo, że robiłam na dwie patelnie – zajęło to dosyć dużo czasu. No i zmywania więcej 🙂 Ale efekt zabójczy! Dziękuję!

  3. jeśli bakłażan trzeba odstawić na 30 min to powinien być pierwszy krok

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Powrót do góry