Uncategorized

Wegetariańska dietetyczna zapiekanka z bakłażana i cukinii

Rate this post
Pyszna zapiekanka wegetariańska. Nie sądziłam, że z paru tak prostych składników może wyjść coś tak smacznego! Jedna zapiekanka to 3 porcje 🙂

Składniki:

  • jeden bakłażan
  • jedna cukinia
  • jedna spora cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • puszka krojonych pomidorów
  • zioła prowansalskie
  • 150 g gęstego jogurtu naturalnego
  • łyżeczka musztardy Dijon
  • dwie łyżki startego żółtego sera(około20-25g)
  • 2 jajka przepiórcze lub małe jajko kurze
  • sól, pieprz

 Należy użyć jogurtu innego niż 0%, bo ten niestety pod wpływem wysokiej temperatury w piekarniku może stać się kwaśny.

 Sos: Należy połączyć jogurt, start ser, musztardę, sól, pieprz i jajko.

 Na patelni teflonowej zesmażyć czosnek, potem zalać go pomidorami z puszki i doprawić ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Zakryć patelnię pokrywką i dusić, aż pomidory się rozpadną, a sos lekko się zredukuje.

 Na patelni teflonowej podsmażyć posiekaną w kostkę cebulę. Można użyć niewielkiej ilości tłuszczy, by się nie przypaliła.

 Cebulę wyłożyć na dno naczynia żaroodpornego.

 Cukinię pokroić i grillować na patelni z obu stron.
Bakłażana pokroić i posypać lekko solą, po 30 minutach wytrzeć wodę, którą bakłażan puści (wraz z goryczką). Również zgrillować.

 Na cebuli ułożyć bakłażana. (Lepiej pokroić go w plasterki)

 Na to cukinię.

 I potem sos pomidorowy.

 Wszystko zalać wcześniej przygotowanym sosem jogurtowo-serowym. Zapiekać około 40 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Zapiekanka musi się ładnie zrumienić.

Wartość kaloryczna jednej porcji: 166 kcal
Białko: 9,7 g
Tłuszcze: 5,7 g
Węglowodany: 22,7 g

14 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *