
- przez Feel Eat
Składniki:
- 300g mąki
- 200g masła/margaryny
- 100g cukru pudru
- 3 żółtka
- łyżka ekstraktu z wanilii (do zastąpienia ziarenkami laski wanilii lub olejkiem waniliowym)
- słoik dżemu śliwkowego
- dodatki: suszone morele, suszona żurawina, świeże porzeczki, borówki amerykańskie, migdały, kokos.
Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Przesianą mąkę, cukier puder, masło (opcjonalnie margarynę), wanilię i żółtka łączymy i jak najszybciej zagniatamy gładkie ciasto.
Nie powinno być żadnych przebarwień od niewmieszanego do ciasta masła. Jeśli uznacie, że cisto się lepi i nie można go zagnieść (choć mi bez problemu się udało) podsypujcie je stopniowo mąką.
Potem należy zawinąć je w folię spożywczą i wstawić do lodówki na minimum 30 minut, a najlepiej na całą noc.
Po wyjęciu z lodówki należy je podzielić na dwie części : 1/4 i 3/4.Większą część rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy lub folii spożywczej, która zapobienie przylepieniu się ciasta do stolnicy, choć jeśli ciasto będzie rozwałkowane zbyt cienko ciężko je będzie potem przełożyć z folii na brytfannę. Odciąć zbędne części tak, aby nadać odpowiedni kształt podstawie. Z pozostałego ciasta i tego, co odcieliście należy zrobić wyższe brzegi i przełożyć ciasto na brytfannę.
Ciasto środku delikatnie ponakłuwać widelcem, by zapobiegać wyrośnięciu i powstaniu pęcherzy powietrza.
Włożyć do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na 10-12 min w zależności od grubości placka, potem wyjąć i szybko nałożyć dżem śliwkowy i włożyć spowrotem do piekarnika aż do zapieczenia, czyli około 15-20 minut. Można zmniejszyć wtedy już temperaturę do 170-180 stopni, by unikąć przypieczenia brzegów. Pod koniec ułożyć na cieście dodatki. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
Na myśl przyszedł mi mazurek; D
bardzo ładnie wygląda, nic dziwnego, że solenizantki były zachwycone: )
New Diet Taps into Revolutionary Plan to Help Dieters Lose 12-23 Pounds in Just 21 Days!