Tym razem kapusta duszona, ale w wydaniu mięsnym, baaardzo smaczna i warta polecenia. Doskonały dodatek do obiadu! Przepis na 4-5 porcji 🙂
- główka młodej kapusty
- duuużo koperku
- duża czerwona cebula
- pół sporej wędzonej piersi z kurczaka (około 120-150 g)
- sól, pieprz
- wywar warzywny lub trochę vegety
- troszkę oliwy
Młoda kapusta z wędzoną piersią z kurczaka krok po kroku
Kapustę drobno posiekać, włożyć go garnka z grubym dnem i podlać wodą lub wywarem warzywnym. (jeśli nie używacie wywaru, dodajcie vegety). Gotować na małym ogniu aż kapusta zmięknie, u mnie około 40 minut. W tym czasie posiekać koperek, cebulę oraz pierś z kurczaka w kostkę.
Cebulę zesmażyć na łyżeczce oliwy na patelni teflonowej.
Obsmażyć ze wszystkich stron wędzoną pierś z kurczaka bez dodatku tłuszczu.
Gdy kapusta będzie już miękka wylać nadmiar wody, dodać przesmażoną cebulę, wędzoną pierś z kurczaka i koperek, trzymać na małym ogniu aż pozostała część wody odparuje mieszając co jakiś czas. Posolić i popieprzyć.
Wartość kaloryczna jednej porcji: 103,8 g
Białko: 9,2 g
Tłuszcze: 3,2 g
Węglowodany: 11 g
Szkoda, że nie mogę jeść kapusty 🙁 Na pewno bym spróbowała.