Lekka, młoda kapusta z wędzoną piersią z kurczaka

Lekka, młoda kapusta z wędzoną piersią z kurczaka
Tym razem kapusta  duszona, ale w wydaniu mięsnym, baaardzo smaczna i warta polecenia. Doskonały dodatek do obiadu! Przepis na 4-5 porcji 🙂

Składniki:

  • główka młodej kapusty
  • duuużo koperku
  • duża czerwona cebula
  • pół sporej wędzonej piersi z kurczaka (około 120-150 g)
  • sól, pieprz
  • wywar warzywny lub trochę vegety
  • troszkę oliwy

Młoda kapusta z wędzoną piersią z kurczaka krok po kroku

Kapustę drobno posiekać, włożyć go garnka z grubym dnem i podlać wodą lub wywarem warzywnym. (jeśli nie używacie wywaru, dodajcie vegety). Gotować na małym ogniu aż kapusta zmięknie, u mnie około 40 minut. W tym czasie posiekać koperek, cebulę oraz pierś z kurczaka w kostkę.

Cebulę zesmażyć na łyżeczce oliwy na patelni teflonowej.

Obsmażyć ze wszystkich stron wędzoną pierś z kurczaka bez dodatku tłuszczu.

Gdy kapusta będzie już miękka wylać nadmiar wody, dodać przesmażoną cebulę, wędzoną pierś z kurczaka i koperek, trzymać na małym ogniu aż pozostała część wody odparuje mieszając co jakiś czas. Posolić i popieprzyć.

Wartość kaloryczna jednej porcji: 103,8 g
Białko: 9,2 g
Tłuszcze: 3,2 g
Węglowodany: 11 g

Feel Eat

Jeden komentarz do “Lekka, młoda kapusta z wędzoną piersią z kurczaka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Powrót do góry