
Przepis na pizzę niskowęglowodanową
Składniki:
- mały brokuł
- jajko klasy M
- 1/2 kulki mozzarelli
- 7 łyżek otrąb
- szklanka przecieru pomidorowego
- 4 ząbki czosnku
- świeża bazylia
- 50 g parmezanu
- 6 pieczarek
- 250 g łososia
- przyprawy: zioła prowansalskie, suszona cebula, czosnek granulowany, sól, pieprz.
Pizza na brokułowym spodzie krok po kroku
Brokuły ugotować w osolonej wodzie.
Rozgnieść je tłuczkiem do ziemniaków, gdy ostygną dodać otręby, jajko i startą mozzarellę. Przyprawić : solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, czosnkiem granulowanym i suszoną cebulą.
Masę odstawić na minimum 5 minut. Potem wyłożyć blachę papierem do pieczenia, wyłożyć masę i rozetrzeć palcami na średniej grubości placek. Wstawić do piekarnika na 20-25 minut do 230-250 stopni, aż spód będzie zwarty i lekko zbrązowieje. W tym czasie przygotować dodatki i sos.
Jeśli macie pomidory całe lub krojone w puszce, potraktujcie je blenderem. Tutaj idealnie sprawdzi się świeża bazylia – trzeba pokroić ją na mniejsze kawałki, 4-6 ząbków czosnku ( w zależności jak bardzo czosnkowy sos lubicie) przecisnąć przez praskę, wszystko dodać do pomidorów i odstawić żeby się przegryzło.
Łososia dokładnie umyć, pokroić na cienkie paski, opruszyć solą i pieprzem i usmażyć lub zgrillować na patelni bez tłuszczu.
Pieczarki obrać ze skórek, pokroić w paski i poddusić z dodatkiem ziół do pizzy lub samym pieprzem na patelni teflonowej.
Ser zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
Teraz pora na dodatki ! 🙂 Wyjmujemy z piekarnika już podpieczony spód.
Nadkładamy na niego sos pomidorowy.
Na sos położyć podduszone pieczarki.
Na to podpieczonego łososia.
Wszystko opruszyć startym na grubych oczkach serem. Wstawić do piekarnika jeszcze na 10 minut do 220 stopni ,aż ser się zapiecze. Pizza na początku może nie być zwarta, ale gdy lekko przestygnie, a ser w cieście stwardnieje bez problemu można ją wziąć w rękę.
Wygląda super, na pewno wypróbuję w takiej wersji 😉
Pomysłowa pizza 🙂
Świetna! Już dziś ją widziałam na vitalii:)
pyszna, pełna zdrowia !! super, wpadłabym do Ciebie na taką pizzę 😉
jak mieszkasz blisko mnie, to zapraszam 😀
no tak ,dzisiaj fotomenu poleciało 🙂
ten spód mnie zaintrygował 🙂 pyszne dodatki wybrałaś 🙂
pizza jak najbardziej do spróbowania, tylko już po upałach 🙂
teraz to jest ochota tylko na sałatki! 🙂
Wypróbowałam. Jest przepyszna! :))
Dzisiaj zrobiłam pizze na obiadek i mogę z czystym sumieniem powiedzieć że jest pyszna-goraco polecam
Świetny , nietuzinkowy pomysł , ale także pod względem dietetycznym naprawdę wyjątkowo prawidłowo zbilansowany posiłek – i smaczny 🙂
Przepis wypróbowałam-pizza wyszła przeeeepyszna! Z racji tego, że nie przepadam za łososiem zastąpiłam go kurczakiem ale myślę,że jest to ciekawa alternatywa. Pizza zniknęła z blachy w 5 min, a mina zadowolonego i najedzonego męża- bezcenna 🙂
Pizza ok. Zamiast łososia dałam dorsza i wędzoną makrelę. Najedzeni i zadowoleni 🙂
Ja zamiast płatków owsianych dałam kasze gryczana prazona i pychotka jest:-)
Dziś robiłam :)przepyszna!! :))))
Wyszła pyszna, tylko zamiast ryby położyłam pierś z indyka, napewno powtórze.
cieszę się, bardzo dobry pomysł! Myślę, że dobra też będzie z wędzoną piersią z kurczaka