Dzisiaj mam dla Was moją propozycję przygotowania makaronu, który otrzymałam od centrumsylwetki.pl . Jest niskowęglowodanowy i niskokaloryczny. Sam w sobie nie ma smaku, ale po doprawieniu przyjmuje smak przypraw, mi bardzo posmakował, tym bardziej, że cała porcja ma 1 g węglowodanów i tylko 12 kcal! Jeśli miałabym go porównać z popularnym w kuchni orientalnej makaronem ryżowym (są całkiem podobne w wyglądzie) to ten wygrywa jeśli chodzi o konsystencje, łatwiej też przyjmuje smaki, wartości odżywcze też ma dobre, jedyny minus jaki widzę to cena. Dodatkowo nie widziałam go jeszcze w sklepach stacjonarnych, a szkoda! Jeśli zamawiacie czasami jedzenie przez internet, to warto kupić chociaż jedną paczkę i wypróbować!
Jeśli nie lubicie dań na ostro to można pominąć dodatek papryczki chilli, ale mi ta ostrość odpowiadała, co tego dodatek pikantnych przypraw poprawia metabolizm 🙂
Składniki:
- opakowanie makaronu skinny noodles (LINK)
- 100 g polędwicy wieprzowej
- 2 pieczarki
- pól papryczki chilli
- fasolka (u mnie masłowa)
- 2 łyżki startego świeżego imbiru
- kurkuma, carry
- 1/3 papryki
- 1/3 pora
- 2 ząbki czosnku
- pół łyżeczki miodu
- sól, pieprz
- łyżka oliwy
Warzywa dokładnie umyć. Pieczarki obrać i pokroić w plasterki, wszystkie warzywa pokroić w drobniejsze kawałki.
Mięso oczyścić ze zbędnego tłuszczu, pokroić w plasterki. Opruszyć solą i pieprzem, dodać pół łyżeczki miodu, wymieszać i ostawić na minimum 30 minut.
Papryczkę chilli umyć i połowę pokroić w drobną kostkę, uważać żeby nie włożyć rąk po krojeniu do oczu!! świeży imbir obrać i zetrzeć, czosnek przecisnąć przez praskę.
Makaron przygotować zgodnie z opisem z tyłu opakowania: najpierw przepłukać wodą, a potem włożyć do gorącej wody na 1 minutę.
Warzywa podsmażyć na łyżce oliwy. Dodać imbir, chilli, carry, kurkumę. trochę soli i czosnek.
Po kilku minutach dodać mięso i szybko zesmażyć.
Podsmażone mięso wraz z warzywami zdjąć z ognia do osobnego pojemnika.
Makaron wrzucić na nieumytą patelnię po warzywach. Dodać dużo przypraw – u mnie carry, kurkuma, sól i pieprz. Makaron przyjmie wszystkie smaki, jakie mu podamy 🙂
Cała porcja makaronu ze zdjęcia ma tylko 12 kilokalorii i prawie tyle co nic węglowodanów (1g?) !
Na końcu ułożyć na talerzu makaron, a na nim podsmażone wcześniej warzywa. Gotowe!
Muszę w końcu wyskoczyć z kasy i kupić sobie ten makaron:)
zamówiłam ten makaron i jeszcze ryż 🙂 jestem strasznie ciekawa jak smakuje.. jest na tyle dobry, że chętnie byś go zjadła znowu? przypomina smakiem lub konsystencją chociaż trochę ten normalny? a ryż już wypróbowałaś?
Na pewno zjadłabym go ponownie ze względu na wartości odżywcze, jeśli chodzi o smak ,to on po prostu go nie ma! Konsystencję ma podobną do makaronu ryżowego (takiego niby chińskiego z TaoTao), ale znacznie mniej się lepi i jest troszkę grubszy. To co przygotowałam w tym przepisie bardzo mi smakowało, ale dodałam naprawdę dużo przypraw, jeśli użyjesz dobrych przypraw i dodasz jeszcze do makaronu np sos sojowy to będzie bomba w smaku! 🙂 Ryż dzisiaj właśnie robię, już rozmroziłam pierś z kurczaka i zrobię jakąś potrawkę 🙂
Pozwoliliśmy sobie umieścić Pani przepis na FB, oczywiście podając linka do Pani bloga.
Umieszczamy linka do fanpage'a, nie w celach reklamowych, tylko aby mogła Pani zerknąć na swój przepis https://www.facebook.com/WaldenFarmsPoland.