Niskowęglowodanowy makaron, czyli orientalne Skinny noodles z polędwicą wieprzową

Niskowęglowodanowy makaron, czyli orientalne Skinny noodles z polędwicą wieprzową
Wczoraj był kolejny dzień treningu – 56 minut biegu i basen. Dzisiaj obudziłam się z lekkimi zakwasami, ale postanowiłam pobiegać o 6, dałam radę tylko 35 minut, bo mięśnie pośladków wysiadły, ale po powrocie do domu poczułam endorfiny  i nagły przypływ energii i zrobiłam jeszcze booty shaking Tiff, Mel B brzuch i pośladki i czuje się świetnie! Potem idę na basen, muszę się nareszcie nauczyć dobrze pływać, a wieczorem planuję iść na kosza z kolegą. Dzisiaj mam z kumplem po basenie robić obiad, jeśli wyjdzie coś dobrego to dodam przepis, chociaż jeszcze nie mamy pomysłu na to co zjemy 🙂

Dzisiaj mam dla Was moją propozycję przygotowania makaronu, który  otrzymałam od centrumsylwetki.pl . Jest  niskowęglowodanowy i niskokaloryczny. Sam w sobie nie ma smaku, ale po doprawieniu przyjmuje smak przypraw, mi bardzo posmakował, tym bardziej, że cała porcja ma 1 g węglowodanów i tylko 12 kcal!  Jeśli miałabym go porównać z popularnym w kuchni orientalnej makaronem ryżowym (są całkiem podobne w wyglądzie) to ten wygrywa jeśli chodzi o konsystencje, łatwiej też przyjmuje smaki, wartości odżywcze też ma dobre, jedyny minus jaki widzę to cena. Dodatkowo nie widziałam go jeszcze w sklepach stacjonarnych, a szkoda! Jeśli zamawiacie czasami jedzenie przez internet, to warto kupić chociaż jedną paczkę i wypróbować!
Jeśli nie lubicie dań na ostro to można pominąć dodatek papryczki chilli, ale mi ta ostrość odpowiadała, co tego dodatek pikantnych przypraw poprawia metabolizm 🙂

Składniki:

  • opakowanie makaronu skinny noodles (LINK)
  • 100 g polędwicy wieprzowej
  • 2 pieczarki
  • pól papryczki chilli
  • fasolka (u mnie masłowa)
  • 2 łyżki startego świeżego imbiru
  • kurkuma, carry
  • 1/3 papryki
  • 1/3 pora
  • 2 ząbki czosnku
  • pół łyżeczki miodu
  • sól, pieprz
  • łyżka oliwy

Warzywa dokładnie umyć. Pieczarki obrać i pokroić  w plasterki, wszystkie warzywa pokroić w drobniejsze kawałki.

Mięso oczyścić ze zbędnego tłuszczu, pokroić w plasterki. Opruszyć solą i pieprzem, dodać pół łyżeczki miodu, wymieszać i ostawić na minimum 30 minut.

Papryczkę chilli umyć i połowę pokroić w drobną kostkę, uważać żeby nie włożyć rąk po krojeniu do oczu!! świeży imbir obrać i zetrzeć, czosnek przecisnąć przez praskę.

Makaron przygotować zgodnie z opisem z tyłu opakowania: najpierw przepłukać wodą, a potem włożyć do gorącej wody na 1 minutę.

Warzywa podsmażyć na łyżce oliwy. Dodać imbir, chilli, carry, kurkumę. trochę soli i czosnek.

Po kilku minutach dodać mięso i szybko zesmażyć.

Podsmażone mięso wraz z warzywami zdjąć z ognia do osobnego pojemnika.

Makaron wrzucić na nieumytą patelnię po warzywach. Dodać dużo przypraw – u mnie carry, kurkuma, sól i pieprz. Makaron przyjmie wszystkie smaki, jakie mu podamy 🙂
Cała porcja makaronu ze zdjęcia ma tylko 12 kilokalorii i prawie tyle co nic węglowodanów (1g?) !
Na końcu ułożyć na talerzu makaron, a na nim podsmażone wcześniej warzywa. Gotowe!

Feel Eat

4 myśli w temacie “Niskowęglowodanowy makaron, czyli orientalne Skinny noodles z polędwicą wieprzową

  1. zamówiłam ten makaron i jeszcze ryż 🙂 jestem strasznie ciekawa jak smakuje.. jest na tyle dobry, że chętnie byś go zjadła znowu? przypomina smakiem lub konsystencją chociaż trochę ten normalny? a ryż już wypróbowałaś?

  2. Na pewno zjadłabym go ponownie ze względu na wartości odżywcze, jeśli chodzi o smak ,to on po prostu go nie ma! Konsystencję ma podobną do makaronu ryżowego (takiego niby chińskiego z TaoTao), ale znacznie mniej się lepi i jest troszkę grubszy. To co przygotowałam w tym przepisie bardzo mi smakowało, ale dodałam naprawdę dużo przypraw, jeśli użyjesz dobrych przypraw i dodasz jeszcze do makaronu np sos sojowy to będzie bomba w smaku! 🙂 Ryż dzisiaj właśnie robię, już rozmroziłam pierś z kurczaka i zrobię jakąś potrawkę 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Powrót do góry