Od dzisiaj moja ulubiona jajecznica z bazylią :)

Od dzisiaj moja ulubiona jajecznica z bazylią :)
Dzisiaj kolejna propozycja niskowęglowodanowego śniadania lub kolacji obfitującej w białko i zdrowe tłuszcze. Szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne. Najlepiej sprawdzą się jajka z chowu ekologicznego lub od znajomych mieszkających na wsi i posiadających swoje kurki. Już od paru lat kupujemy jajka tylko z tych źródeł i widzę wielką różnicę w smaku! Ważne jest też, by użyć świeżej bazylii, a nie tej suszonej. Zawsze robiłam jajecznicę z szynką, cebulką i pieczarkami, ale od dzisiaj to jest mój faworyt!
Przepis na jedną porcję.

Składniki:

  • 2 jajka klasy M
  • 8 sporych listków świeżej bazylii
  • pół łyżki oliwy (lub innego tłuszczu)
  • sól,pieprz

Jajka rozbić do osobnego pojemnika, posolić i popieprzyć.  Lekko roztrzepać widelcem i dodać umytą i posiekaną bazylię. Na patelni rozgrzać pół łyżeczki oliwy, wlać jajka i szybko mieszać do preferowanego przez Was ich ścięcia 🙂

Wartość kaloryczna: 189 kcal
Białko: 11 g
Tłuszcze: 15,5 g
Węglowodany : 0,7 g

Feel Eat

6 myśli w temacie “Od dzisiaj moja ulubiona jajecznica z bazylią :)

  1. Nie wolno poddawać świeżej bazylii wysokiej temperaturze,jedyne co to porwać palcami listki na gotową już jajecznicę.
    Nie kroić nożem.

  2. Nie wolno poddawać świeżej bazylii wysokiej temperaturze,jedyne co to porwać palcami listki na gotową już jajecznicę.
    Nie kroić nożem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Powrót do góry