- przez Feel Eat
Dzisiaj kolejna propozycja niskowęglowodanowego śniadania lub kolacji obfitującej w białko i zdrowe tłuszcze. Szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne. Najlepiej sprawdzą się jajka z chowu ekologicznego lub od znajomych mieszkających na wsi i posiadających swoje kurki. Już od paru lat kupujemy jajka tylko z tych źródeł i widzę wielką różnicę w smaku! Ważne jest też, by użyć świeżej bazylii, a nie tej suszonej. Zawsze robiłam jajecznicę z szynką, cebulką i pieczarkami, ale od dzisiaj to jest mój faworyt!
Przepis na jedną porcję.
Przepis na jedną porcję.
Składniki:
- 2 jajka klasy M
- 8 sporych listków świeżej bazylii
- pół łyżki oliwy (lub innego tłuszczu)
- sól,pieprz
Jajka rozbić do osobnego pojemnika, posolić i popieprzyć. Lekko roztrzepać widelcem i dodać umytą i posiekaną bazylię. Na patelni rozgrzać pół łyżeczki oliwy, wlać jajka i szybko mieszać do preferowanego przez Was ich ścięcia 🙂
Wartość kaloryczna: 189 kcal
Białko: 11 g
Tłuszcze: 15,5 g
Węglowodany : 0,7 g
Uwielbiam jajecznicę z bazylią 🙂
ja nawet nie sądziłam, że jest taka pyszna! 🙂
Bardzo lubię bazylię, więc taka jajecznica jest w sam raz dla mnie: )
Uwielbiam jajecznicę ;D
Nie wolno poddawać świeżej bazylii wysokiej temperaturze,jedyne co to porwać palcami listki na gotową już jajecznicę.
Nie kroić nożem.
Nie wolno poddawać świeżej bazylii wysokiej temperaturze,jedyne co to porwać palcami listki na gotową już jajecznicę.
Nie kroić nożem.