Uncategorized

Pieczone kotlety z kaszy pęczak z warzywami

Rate this post
Kolejna odsłona kotletów z kaszy, tym razem postawiłam na pęczak! Smaczne i dość proste w przygotowaniu, powinny smakować nawet dzieciom! Jedynym moim zastrzeżeniem jest dość wyraźny smak selera, dlatego moim zdaniem powinno się go dać mniej. Z podanych składników wychodzi około 8-10 kotletów, ja robiłam na pół porcji, dlatego na zdjęciach jest mniej 🙂


Składniki:

  • 2 szklanki kaszy pęczak po ugotowaniu
  • 2 marchewki
  • jedna pietruszki
  • 1/4 selera
  • jajko
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • jedna cebula
  • sól i pieprz do smaku

Pęczak ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Posiekać natkę pietruszki.

Marchew, seler i pietruszkę obrać, ugotować w osolonej widzie, gdy ostygną, zetrzeć na tartce na grubych oczkach.

Wymieszać wszystkie podane składniki. (pęczak, pietruszkę, jajko, starte warzywa, posiekaną cebulę), doprawić solą i pieprzem. Formować mokrymi dłońmi kulki i układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, kulki spłaszczyć palcami.

Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 25- 30 minut.

Wartość kaloryczna jednego kotleta przy założeniu, że wyjdzie ich 10 : 111 kcal
Białko : 3,7 g
Tłuszcze: 1,7 g
Węglowodany: 21,8 g

12 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.