Pieczony dorsz w sumakiem, czosnkiem, cebulą i koperkiem

Pieczony dorsz w sumakiem, czosnkiem, cebulą i koperkiem
Szybkie danie obiadowe, należy jednak rybę zamarynować dzień wcześniej, by przeszłą aromatem wszystkich przypraw. W smaku delikatna, ziołowa, jak najbardziej polecam. Warto jeść ryby, o czym niestety zapominamy i zajadamy się mięsem lub w ogóle pomijamy białko zwierzęcego pochodzenia! Niskotłuszczowe ryby, takie jak dorsz dostarczają nam bardzo dużo dobrze przyswajalnego białka i minerałów. To był mój eksperyment z sumakiem, pewnie nikt z Was w domu takiej przyprawy nie posiada, polecam więc użyć cytryny.

Składniki:

  • świeży dorsz
  • sumak (substytut cytryny)
  • posiekany koperek
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/4 cebuli
  • sól, pieprz
Rybę dokładnie umyć, oskrobać nożem. Czosnek i cebulę posiekać, poukładać na rybie i włożyć do środka. Rybę posolić i popieprzyć, przyprawić sumakiem, położyć na niej koperek i zawinąć w sreberko. Odstawić do lodówki na 24 godziny. Następnego dnia nagrzać piekarnik do 180 stopni. Rybę włożyć w sreberku na płaskiego naczynia żaroodpornego (na wypadek, jakby wydostały się z niej soki). Piec około 20-25 minut.

Feel Eat

4 myśli w temacie “Pieczony dorsz w sumakiem, czosnkiem, cebulą i koperkiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Powrót do góry