
Składniki:
- jedno jajko klasy L
- jedna miarka białka karmelowo-mlecznego
- 4 łyżki zmielonych otrębów owsianych
- pół szklanki mleka 1,5%
- 3/4 szklanki jagód
- łyżka płatków migdałowych
Proteinowy omlet krok po kroku
Do jednej, wysokiej miski dodać żółtko, mleko, białko i otręby.
Wszystko bardzo dokładnie zmiksować na jednolitą masę.
W oddzielnej misce ubić białko na sztywno. Sprawdzić, czy jest odpowiednio ubite odwracając miskę, w której je ubijacie do góry dnem, jeśli białko się nie przemieści – jest okej.
Można dodać małą szczyptę soli, by ubijało się szybciej.
Następnie delikatnie dodawać białko do masy z żółtek i stopniowo je wmieszać ,by powstało jednolite ciasto.
Bardzo dokładnie rozgrzać patelnię, jeśli nie jest dobrej jakości należy dodać chociaż pół łyżeczki tłuszczu i rozsmarować go chusteczką lub specjalnym pędzelkiem, smażyć pod przykryciem, a potem odwrócić na drugą stronę podobnie jak naleśniki.
Płatki migdałowe podprażyć na suchej patelni na złoty kolor. Jagody zmiksować blenderem. Po usmażeniu posmarować omlet zmiksowanymi jagodami, posypać podprażonymi płatkami migdałowymi i całymi owocami jagód.
Wartość kaloryczna jednego omletu: 249 kcal
Białko: 21 g
Tłuszcze: 8,3 g
Węglowodany: 24 g
Ja zwykle smażę placki, nie omlety, jakoś tak mi wygodniej. Chyba zrobię placuszki z tej Twojej omletowej wersji 🙂
na pewno wyjdą pyszne, dobry pomysł 🙂 Ja kupiłam dość małą patelnię, bo robię jedzenie tylko dla siebie, więc wygodniej mi jest zrobić jeden średniej wielkości omlet, niż dużo małych placków 🙂
Pyyyszności 🙂 mam pytanko, nie będziesz już podawała kaloryczności? Pytam bo nie widzę już przy trzecim poście chyba z kolei. Z góry dziękuję
mogę podawać, tylko myślałam, że z tego nikt nie korzysta 🙂 Nie wiem jak liczyć to białko jeśli występuje w przepisie, dlatego przestałam podliczać.
nie wiem jak inni ale ja zawsze patrzę na Twoje wyliczenia i jestem po stokroć wdzięczna, gratuluję kreatywności kulinarnej 🙂 jak to mówią "pokaż mi, co jesz a powiem Ci kim jesteś", pozdrowionka
zdrowy omlet, do tego taki pyszny ! super przepis 😉
w takim razie postaram się w kolejnych postach już obliczać kaloryczność potraw, tylko nie zawsze jest to możliwe, dzięki! 🙂 Pozdrawiam!
zdrowy i pyszny- te słowa w ogóle się nie wykluczają 😉
genialne! Będę to jadła na śniadania, obiady, kolacje:P na wszystkie posiłki:)
Jagód nigdy nie za wiele! 😀
Wygląda smakowicie! 🙂
jako placki może i wyjdzie, bo całościowo jako omlet nie ma opcji bycia, może otrąb za mało, bo jedna strona w ogóle mi się nie chciała ściąć..:(
u mnie wyszedl bez problemu, moze zalezy od rodzaju użytego białka