Sałatka z borówkami amerykańskimi i mozzarellą

Sałatka z borówkami amerykańskimi i mozzarellą
Mam bardzo dużo borówek amerykańskich z mojej działki. Do tej pory jadłam je prosto z krzaka albo do owsianki czy jogurtu naturalnego z dodatkami. Tym razem całkowita nowość – sałatka z mozzarellą, a do tego sos na słodko. Wszystko bardzo mi smakowało. Rukola ma dość charakterystyczny smak, mi odpowiada, ale wiem, że jest sporo osób, którzy jej nie tolerują ,dlatego można ją pominąć 🙂 Przepis na sałatkę dla jednej osoby.

Składniki:

  • sałata lodowa (ilość wg uznania)
  • rukola (ilość wg uznania)
  • pół kulki mozzarelli ( u mnie 8,5% tłuszczu)
  • 3/4 szklanki borówek amerykańskich
  • łyżka płatków migdałowych
  • łyżka oliwy z oliwek
  • pół łyżeczki miodu
  • łyżeczka musztardy (najlepsza francuska)
  • woda, sól, pieprz

Na suchej patelni podprażyć płatki migdałowe. Sałatę i rukolę dokładnie umyć, borówki też. Na talerzu rozłożyć sałaty, pokrojoną w kostkę mozzarellę i borówki. Posypać podprażonymi płatkami migdałowymi.

Przygotować sos: połączyć łyżkę oliwy z miodem i musztardą, lekko popieprzyć i dodać małą szczyptę soli.
Sosem polać sałatkę i gotowe! 🙂

Wartość kaloryczna: 385 kcal
Białko: 18 g
Tłuszcze: 27 g
Węglowodany: 19 g

Feel Eat

14 myśli w temacie “Sałatka z borówkami amerykańskimi i mozzarellą

  1. do dressingów do sałaty polecam sos lub ocet balsamiczny, bardzo lubię połączenie truskawek z balsamicznym, ale niestety sezon na nie już się skończył. świetne przepisy!

  2. Ja właśnie wypróbowałam już truskawki, arbuza i ananasa w sałatkach, wszystko mi bardzo smakowało, borówek pod dostatkiem, więc trzeba z nimi coś robić 🙂

  3. Uwielbiam sałatki z serem i owocami, koniecznie muszę wypróbować Twój przepis 🙂 A Tobie mogę polecić taką sałatkę: roszponka, kozi ser, zmiksowane truskawki z odrobiną syropu malinowego i całość posypana prażonymi płatkami migdałowymi, naprawdę pyszna!

  4. właśnie słyszałam ostatnio o tej sałatce, muszę spróbować koniecznie, niedługo będę mieć maliny na działce, to zrobię sama sok malinowy, dzięki! 🙂

  5. Pyszna! Super przepis!
    Ja trochę zmieniłam bo nie miałam migdałów. Zamiast nich dodałam włoskie Pinoli też podgrzane na patelni. Myślę, że nawet ładniej pachną!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Powrót do góry