Mam bardzo dużo borówek amerykańskich z mojej działki. Do tej pory jadłam je prosto z krzaka albo do owsianki czy jogurtu naturalnego z dodatkami. Tym razem całkowita nowość – sałatka z mozzarellą, a do tego sos na słodko. Wszystko bardzo mi smakowało. Rukola ma dość charakterystyczny smak, mi odpowiada, ale wiem, że jest sporo osób, którzy jej nie tolerują ,dlatego można ją pominąć 🙂 Przepis na sałatkę dla jednej osoby.
Składniki:
- sałata lodowa (ilość wg uznania)
- rukola (ilość wg uznania)
- pół kulki mozzarelli ( u mnie 8,5% tłuszczu)
- 3/4 szklanki borówek amerykańskich
- łyżka płatków migdałowych
- łyżka oliwy z oliwek
- pół łyżeczki miodu
- łyżeczka musztardy (najlepsza francuska)
- woda, sól, pieprz
Na suchej patelni podprażyć płatki migdałowe. Sałatę i rukolę dokładnie umyć, borówki też. Na talerzu rozłożyć sałaty, pokrojoną w kostkę mozzarellę i borówki. Posypać podprażonymi płatkami migdałowymi.
Przygotować sos: połączyć łyżkę oliwy z miodem i musztardą, lekko popieprzyć i dodać małą szczyptę soli.
Sosem polać sałatkę i gotowe! 🙂
Wartość kaloryczna: 385 kcal
Białko: 18 g
Tłuszcze: 27 g
Węglowodany: 19 g
Taka sałatka z borówkami <3
Uwielbiam ten przepis, chętnie go wypróbuję 🙂
Bardzo lubię takie sałatki z owocami 🙂 Z borówkami jeszcze nie jadłam, trzeba będzie spróbować!
do dressingów do sałaty polecam sos lub ocet balsamiczny, bardzo lubię połączenie truskawek z balsamicznym, ale niestety sezon na nie już się skończył. świetne przepisy!
dziękuję! Sos balsamiczny jst dla mnie trochę za słodki ,ale octu na pewno wypróbuję, dzięki za rady!
Ja właśnie wypróbowałam już truskawki, arbuza i ananasa w sałatkach, wszystko mi bardzo smakowało, borówek pod dostatkiem, więc trzeba z nimi coś robić 🙂
jak wypróbujesz to zdaj relacje jak wyszło 🙂
Uwielbiam sałatki z serem i owocami, koniecznie muszę wypróbować Twój przepis 🙂 A Tobie mogę polecić taką sałatkę: roszponka, kozi ser, zmiksowane truskawki z odrobiną syropu malinowego i całość posypana prażonymi płatkami migdałowymi, naprawdę pyszna!
Wspaniała sałatka, muszę tu wpadać częściej 🙂
Jeszcze nie jadłam mozarelli w takim połączeniu… Podoba mi się 🙂
zapraszam! 🙂
właśnie słyszałam ostatnio o tej sałatce, muszę spróbować koniecznie, niedługo będę mieć maliny na działce, to zrobię sama sok malinowy, dzięki! 🙂
polecam dodać musztardę francuską 🙂 cała gorczyca fantastycznie chrupie w zębach:)
dzięki Karola, szukałam musztardy francuskiej, ale nie znalazłam takiej, która miała dobry skład 🙂
Pyszna! Super przepis!
Ja trochę zmieniłam bo nie miałam migdałów. Zamiast nich dodałam włoskie Pinoli też podgrzane na patelni. Myślę, że nawet ładniej pachną!