
Już od dłuższego czasu przymierzałam się do zrobienia tej zupy, ale zawsze padało na przygotowanie czegoś innego. Chciałam żeby zupa była gęsta i treściwa, pełna zdrowych warzyw, żebym mogła ją zjeść z dodatkiem mięsa, jajka lub po prostu ugotowanej fasoli. Wyszła naprawdę dobra! Dzięki współpracy z firmą Skworcu otrzymałam nową przyprawę, o której wcześniej nigdy nie słyszałam – sumak. Postanowiłam ją wykorzystać, można ją dodawać jako substytut cytryny, świetnie pasuje!
Składniki:
- 5 średnich buraków
- pół cebuli
- 3 mniejsze marchewki
- 1/8 sporego selera
- pół jasnej części pora
- 3 ziela angielskie
- 2 listki laurowe
- sumak( lub sok z cytryny), sól, pieprz
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 łyżki natki pietruszki
- 3 łyżki drobno posiekanego koperku
- suszone warzywa lub vegeta
- jogurt naturalny
- jajko
Cebulę posiekać w kostkę, nie musi być bardzo drobno. Podsmażyć na suchej patelni teflonowej. Do garnka wlać 0,75 litra wody – dodać suszone warzywa, ziele angielskie, liście laurowe a potem podsmażoną cebulę. Gotować na małym ogniu. W tym czasie obrać buraki, marchewkę i seler. Buraki zetrzeć na tartce na grubych oczkach lub posiekać w kwadraty (ja zrobiłam pół na pół), wrzucić je do wywaru i nadal trzymać na małym ogniu, po 10 minutach wrzucić startą na grubych oczkach marchewkę, seler, czosnek i por, gotować około 25 minut, dorzucić posiekaną natkę pietruszki i koperek. Posolić, popieprzyć do smaku, dodać sok z cytryny lub/ i sumak. Do każdego talerza dodać 1-2 łyżki jogurtu naturalnego (nie do całego garnka) oraz jajko ugotowane na twardo. Gotowe.
Uwielbiam buraki 😉 Mogłabym jej jeść jak jabłka 😛
Wygląda bardzo smacznie 🙂