Zupa buraczkowa w lżejszej wersji

Zupa buraczkowa w lżejszej wersji
Już od dłuższego czasu przymierzałam się do zrobienia tej zupy, ale zawsze padało na przygotowanie czegoś innego. Chciałam żeby zupa była gęsta i treściwa, pełna zdrowych warzyw, żebym mogła ją zjeść z dodatkiem mięsa, jajka lub po prostu ugotowanej fasoli. Wyszła naprawdę dobra! Dzięki współpracy z firmą Skworcu otrzymałam nową przyprawę, o której wcześniej nigdy nie słyszałam – sumak. Postanowiłam ją wykorzystać, można ją dodawać jako substytut cytryny, świetnie pasuje!

Składniki:

  • 5 średnich buraków
  • pół cebuli
  • 3 mniejsze marchewki
  • 1/8 sporego selera
  • pół jasnej części pora
  • 3 ziela angielskie
  • 2 listki laurowe
  • sumak( lub sok z cytryny), sól, pieprz
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • 3 łyżki drobno posiekanego koperku
  • suszone warzywa lub vegeta
  • jogurt naturalny
  • jajko
Cebulę posiekać w kostkę, nie musi być bardzo drobno. Podsmażyć na suchej patelni teflonowej. Do garnka wlać 0,75 litra wody – dodać suszone warzywa, ziele angielskie, liście laurowe a potem podsmażoną cebulę. Gotować na małym ogniu. W tym czasie obrać buraki, marchewkę i seler. Buraki zetrzeć na tartce na grubych oczkach lub posiekać w kwadraty (ja zrobiłam pół na pół), wrzucić je do wywaru i nadal trzymać na małym ogniu, po 10 minutach wrzucić startą na grubych oczkach marchewkę, seler, czosnek i por, gotować około 25 minut, dorzucić posiekaną natkę pietruszki i koperek. Posolić, popieprzyć do smaku, dodać sok z cytryny lub/ i sumak. Do każdego talerza dodać 1-2 łyżki jogurtu naturalnego (nie do całego garnka) oraz jajko ugotowane na twardo. Gotowe.

Feel Eat

2 myśli w temacie “Zupa buraczkowa w lżejszej wersji

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Powrót do góry