Dietetyczne pieczone kotlety z kaszy pęczak z grzybami

Dietetyczne pieczone kotlety z kaszy pęczak z grzybami

Kasze są bardzo niedoceniane w polskiej kuchni! Uchodzą za nudne, a wcale tak nie musi być. Z kaszy można wyczarować kotlety, pierogi, zapiekanki i mnóstwo innych, ciekawych potraw, wystarczy odrobina wyobraźni, wolny czas i chęci.
Kasze są bardzo bogate w witaminy z grupy B, posiadają dużo magnezu, wapnia, żelaza czy fosforu, są bardzo pomocne przy zaparciach, ponieważ posiadają sporą ilość błonnika. Przy diecie niełączenia nie należy ich spożywać z mięsem lub innymi produktami białkowymi.
Kotlety wyszły mocno grzybowe i naprawdę dobre, super dla osób,które nie jedzą mięsa! W moim przepisie nie wspomniałam o pieczarkach, bo nie ma ich w przepisie oryginalnym, ale ja akurat miałam w lodówce troszkę uduszonych pieczarek, które musiałam wykorzystać i wrzuciłam je w zamian za część suszonych grzybów. Przygotowanie tych kotletów jest dość pracochłonne, bo wymagają mielenia, ale myślę, że warto! Przepis na około 6 kotletów.


Składniki :

  • 1,5-2 szklanki ugotowanej kaszy pęczak
  • 2 małe lub 1 duże jajko
  • 1 duża cebula
  • 10 dużych suszonych grzybów
  • sól, pieprz

Grzyby wymoczyć przez parę godzin, najlepiej zostawić na noc. Pieczarki umyć, obrać i pokroić, poddusić pod przykryciem.

Grzyby i cebulę drobno posiekać i podsmażyć na patelni teflonowej, jeśli nie macie dobrej, na której uda się to zrobić bez dodatku tłuszczu, to posmarujcie lekko patelnię olejem roślinnym lub oliwą.

Kiedy podsmażona cebula i grzyby wystygną, połączyć je z jajkiem, kaszą i podduszonymi pieczarkami. Dodać sól i pieprz. Można też pokombinować z przyprawami, by miały wyrazisty smak, bo u mnie w smaku zdecydowanie dominowały grzyby.

Całą masę zmielić i formować mokrymi dłońmi kotleciki.  Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180 stopniach około 30-35 minut.

Wartość kaloryczna jednego kotleta: 68 kcal
Białko: 2,7 g
Tłuszcze: 1 g
Węglowodany: 12,7 g

Feel Eat

5 myśli w temacie “Dietetyczne pieczone kotlety z kaszy pęczak z grzybami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Powrót do góry