Pasta z makreli i twarożku

Pasta z makreli i twarożku

Pasta z makreli dla osób, które mają wysokie zapotrzebowanie na białko (ćwiczący/ dieta Dukana), dobra do kanapek, szybka w przygotowaniu. Zalecałabym zrobienie jej parę godzin przed podaniem. Po tym czasie wszystkie smaki powinny się już przegryźć.
Nie bójcie się tłuszczu rybiego. Makrela może i jest tłustą rybą, ale są to same dobrze działające na organizm tłuszcze. Pamiętajcie, że niektóre witaminy potrzebują tłuszczu, by mogły się rozpuścić i wchłonąć, dodatkowo przyczyniają się do lepszego stanu włosów i paznokci oraz obniżają poziom cholesterolu. Warto je jeść!

Pasta z makreli krok po kroku

Składniki:

  • 100 g chudego twarogu
  • pół czerwonej cebuli
  • jedno jajko klasu L
  • 3 ogórki konserwowe
  • jedna mała makrela wędzona
  • 1/4 papryki
  • 4-5 łyżek jogurtu naturalnego
  • duża łyżka ketchupu bez cukru (brak na zdjęciu)

 

Makrelę obrać z ości oraz skóry i delikatnie rozdrobnić rękami. Wszystkie inne składniki posiekać na bardzo drobne kawałki i wrzucić do miski z makrelą.

Potem dodać ketchup i jogurt naturalny, a następnie dokładnie wymieszać. Można przyprawić do smaku jeszcze pieprzem i solą, ale ja tego nie robiłam, bo smak mi odpowiadał.

Cała miska pasty ma 503 kcal
Białko: 59 g
Tłuszcze: 17 g
Węglowodany: 28 g

Szukasz inspiracji na inne pasty? Sprawdź te poniżej:

Feel Eat

11 myśli w temacie “Pasta z makreli i twarożku

  1. Mądrze napisane, niektórzy na diecie unikają tłuszczu jak ognia, a niesłusznie, bo przecież istnieją zdrowe tłuszcze, które są nam niezbędne!
    Bardzo lubię taką pastę, często gości u mnie na kanapkach 🙂

  2. właśnie się tym zajadam, przepyszne! idealne do pieczywa chrupkiego na lekką, ale pożywną kolację 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Powrót do góry