Dzisiaj dla Was mam słodkie, pyszne naleśniki, zdrowsza wersja zwykłych pszennych. Jeśli macie problem z wytrzymaniem bez słodyczy, to one na pewno mogą z sukcesem zastąpić słodki, kupny deser. Wiadomo,że trochę czasu zajmuje ich przygotowanie, bo jeśli nie macie wcześniej przygotowanych prażonych jabłek , to trzeba je obrać, zetrzeć i zredukować na kuchni, do tego stanie przy smażeniu naleśników… no dobre 40 minut w kuchni przy dobrej organizacji! Z podanych składników wyszło mi 10 małych naleśników.
Składniki:
- pół szklanki mąki pełnoziarnistej pszennej
- pół szklanki mleka (najlepiej 1,5 lub 0,5%)
- pół szklanki wody gazowanej
- 2 jajka klasy M
- dwie płaskie łyżeczki fruktozy lub innego cukru
- łyżeczka oliwy
- łyżka płatków migdałowych
- prażone jabłka ( u mnie z TEGO przepisu)
- cynamon
Pełnoziarniste naleśniki z prażonymi jabłkami krok po kroku
Wszystkie składniki dokładnie zmiksować ze sobą na jednolitą masę.
Maksymalnie nagrzać patelnię i smażyć cienkie naleśniki z obu stron.
Przygotować dodatki. Ja użyłam prażonych jabłek bez cukru własnej roboty, polecam Wam ich przygotowanie. Płatki migdałowe należy podprażyć na suchej patelni.
Zawijać naleśniki w rulon, posypać płatkami migdałoymi i cynamonem, pycha!
Wartość kaloryczna jednego małego naleśnika bez dodatków : 43 kcal
Białko: 2,1 g
Tłuszcze: 1,5 g
Węglowodany: 5,2 g
Wyglądają bardzo smakowicie 😀
takie naleśniczki mogłabym jeść dzień w dzień ;p pycha !
Jabłka i migdały… idealny duet 🙂
Pewnie, ze w domu najlepiej ;P Naleśniki wyglądają baardzo smacznie 🙂
uwielbiam takie naleśniki: )
A pieczonych pierogów nie jadłam wieki, trzeba się za nie wziąć )
Super połączenie mniam …
Z chęcią bym zjadła 🙂
Zapraszam do mnie na muffinki z borówkami …
koniecznie, ja jak robię pierogi to tylko pieczone, pyszne!
mój ulubiony 🙂
Kocham naleśniki, Twoje wyglądają bardzo smakowicie!