
Taka tortilla to na pewno zdrowszy zamiennik fast foodu. Tuńczyk w sosie własnym w 100 gramach ma jedynie około 100 kalorii, jest doskonałym źródłem białka, ma go aż 23 gramy/ 100 g produktu , za to zero węglowodanów i tylko 0,5 g tłuszczu. Polecany na diecie dla sportowców. Nie warto kupować jakiegoś gorszej jakości, bo znacząco przekłada się to na smak i łatwo się zrazić. Z podanych składników na ciasto powinny wyjść 2-3 spore tortille.
Trudno jest obliczyć dokładną wartość kaloryczną, dlatego podaję przybliżoną.
Składniki:
- 80 g mąki pełnoziarnistej pszennej
- 40 g mąki pszennej
- białko jajka
- 1/2 łyżki oliwy
- woda, sól ziołowa, zioła prowansalskie, pieprz cayenne i inne, dowolne przyprawy
- roszponka (ilość dowolna)
- 1/5 czerwonej papryki
- 1/5 żółtej papryki
- 1/2 pomidora
- 1/2 średniej cebuli
- 2 ogórki konserwowe lub kiszone
- 3 łyżki kukurydzy konserwowej
- 100 g netto tuńczyka w sosie własnym
- mały kubeczek jogurtu naturalnego
- 2 duże ząbki czosnku
- 2 łyżki ketchupu
- sól i pieprz do smaku
Przygotować ciasto na tortillę : połączyć mąki, białko, oliwę, przyprawy, ewentualnie drobno posiekane suszone pomidory, sól, pierz do smaku i wodę, wyrobić gładkie ciasto i odstawić.
Potem zrobić sos czosnkowy: wymieszać jogurt naturalny z przeciśniętymi przez praskę dwoma ząbkami czosnku, solą i pieprzem i odstawić żeby się przegryzło.
Z ciasta rozwałkować bardzo cienki placek.
Wykroić okrąg odpowiednio nadają mu kształt na przykład miską.
Dokładnie nagrzać patelnię teflonową i gdy osiągnie maksymalną temperaturę położyć placek, powinny pojawić się po jakimś czasie bąbelki powietrza. Gdy będzie upieczona z jednej strony, przewrócić ją na drugą i dopiec.
Przełożyć na talerz i nakładać dodatki.
Należy zacząć od posmarowania sosem i nałożenia sałaty.
Kolejno wyłożyć warzywa, na to ketchup, tuńczyk i kukurydza , ponownie sos i sałata, tortillę złożyć. Niestety nie mam już dalszych zdjęć, chciałyśmy jak najszybciej zjeść, bo kusiła wyglądem 🙂
Wartość kaloryczna w przypadku, kiedy wychodzą dwie tortille: 373,7 kcal
Białko: 24 g
Tłuszcze: 6,5 g
Węglowodany: 54,5 g
Wartość kaloryczna w przypadku, kiedy wychodzą trzy tortille: 249 kcal
Białko: 16 g
Tłuszcze: 4,3 g
Węglowodany: 36 g
Jesteś genialna!
Taka tortilla wygląda dużo smaczniej niż kupiona w barze z fast foodem 🙂
Gratuluję znalezienia odpowiedniego mieszkania!
Jak pysznie wygląda. Takie fast food'y, domowe są najlepsze na świecie: )
Fajnie, że udało ci się znaleźć mieszkanie po długich poszukiwaniach 🙂
Tortilla prezentuje się pysznie, na pewno lepsza od kupnej!
wygląda smaczniej i na pewno jest duuużo zdrowsza!:)
dzięki, już nie mam stresów, chociaż do października 🙂
lepsza i wcale się jej tak długo nie przygotowuje, koło 15 minut i gotowe 🙂
Bardzo fajny, łatwy, szybki przepis. Na pewno skorzystam. 🙂