Pikantna pełnoziarnista tortilla z tuńczykiem

Pikantna pełnoziarnista tortilla z tuńczykiem
Na początku się pochwalę, że po długich i stresujących poszukiwaniach nareszcie znalazłam mieszkanie, które mi się podoba i ma dobrą lokalizacje! Jutro podpisuję umowę i strasznie się cieszę, że to już koniec moich nerwów 🙂

Taka tortilla to na pewno zdrowszy zamiennik fast foodu. Tuńczyk w sosie własnym w 100 gramach ma jedynie około 100 kalorii,  jest doskonałym źródłem białka, ma go aż 23 gramy/ 100 g produktu , za to zero węglowodanów i tylko 0,5 g tłuszczu. Polecany na diecie dla sportowców. Nie warto kupować jakiegoś gorszej jakości, bo znacząco przekłada się to na smak i łatwo się zrazić. Z podanych składników na ciasto  powinny wyjść 2-3 spore tortille.
Trudno jest obliczyć dokładną wartość kaloryczną, dlatego podaję przybliżoną.

Składniki:

  • 80 g mąki pełnoziarnistej pszennej
  • 40 g mąki pszennej
  • białko jajka
  • 1/2 łyżki oliwy
  • woda, sól ziołowa, zioła prowansalskie, pieprz cayenne i inne, dowolne przyprawy
  • roszponka (ilość dowolna)
  • 1/5 czerwonej papryki
  • 1/5 żółtej papryki
  • 1/2 pomidora
  • 1/2 średniej cebuli
  • 2 ogórki konserwowe lub kiszone
  • 3 łyżki kukurydzy konserwowej
  • 100 g netto tuńczyka w sosie własnym
  • mały kubeczek jogurtu naturalnego
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 2 łyżki ketchupu
  • sól i pieprz do smaku

Przygotować ciasto na tortillę : połączyć mąki, białko, oliwę, przyprawy, ewentualnie drobno posiekane suszone pomidory, sól, pierz do smaku i wodę, wyrobić gładkie ciasto i odstawić.

Potem zrobić sos czosnkowy: wymieszać jogurt naturalny z przeciśniętymi przez praskę dwoma ząbkami czosnku, solą i pieprzem i odstawić żeby się przegryzło.

Z ciasta rozwałkować bardzo cienki placek.

Wykroić okrąg odpowiednio nadają mu kształt na przykład miską.

Dokładnie nagrzać patelnię teflonową i gdy osiągnie maksymalną temperaturę położyć placek, powinny pojawić się po jakimś czasie bąbelki powietrza. Gdy będzie upieczona z jednej strony, przewrócić ją na drugą i dopiec.

Przełożyć na talerz i nakładać dodatki.

Należy zacząć od posmarowania sosem i nałożenia sałaty.

Kolejno wyłożyć warzywa, na to ketchup, tuńczyk i kukurydza , ponownie sos i sałata, tortillę złożyć. Niestety nie mam już dalszych zdjęć, chciałyśmy jak najszybciej zjeść, bo kusiła wyglądem  🙂

Wartość kaloryczna w przypadku, kiedy wychodzą dwie tortille: 373,7 kcal
Białko: 24 g
Tłuszcze: 6,5 g
Węglowodany: 54,5 g

Wartość kaloryczna w przypadku, kiedy wychodzą trzy tortille: 249 kcal
Białko: 16 g
Tłuszcze: 4,3 g
Węglowodany: 36 g

Feel Eat

7 myśli w temacie “Pikantna pełnoziarnista tortilla z tuńczykiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Powrót do góry