Ciasteczka orkiszowe z gorzką czekoladą

Ciasteczka orkiszowe z gorzką czekoladą
 Już wróciłam na parę dni do domu i nareszcie się zmobilizowałam, żeby poprzenosić wszystkie przepisy z kartek na szkice na blogu!
Ostatnio ciągle piekę ciasteczka, przez co niektóre z produktów, które dostałam w ramach współpracy od Naturalnej Spiżarni już mi się skończyły i na pewno wiem, że chcę je znowu w kuchni!  Te, które mam dla Was dzisiaj smakowały mi chyba najbardziej. Zdrowy zamiennik sklepowych ciasteczek, idealne do herbaty czy kawy. Orkisz ma bardzo delikatny smak, dlatego jestem pewna, że większości przyzwyczajonej do pszennych wypieków by posmakowały. Spróbujcie sami!

Z podanych składników wyszło mi 14 dużych ciastek.

Składniki:

  • 1 szklanka płatków orkiszowych KLIK
  • 1/2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej KLIK
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka oleju kokosowego KLIK
  • 1 jajko
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 g gorzkiej czekolady

Ciasteczka orkiszowe krok po kroku

Czekoladę posiekać na mniejsze kawałki. Do miski wrzucić wszystkie wymienione w przepisie składniki.

Dokładnie wymieszać masę dłońmi. Może być dość lepka. Odstawić na 20 minut, żeby płatki orkiszowe lekko napęczniały.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Mokrymi dłońmi formować kulki i lekko spłaszczać.  Wsadzić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 15 minut. Ciastka się lekko rozpłyną, dlatego warto robić między nimi podczas układania przerwy.

Wartość kaloryczna jednego ciastka 90 kcal
Białko: 2g
Tłuszcze: 4,6g
Węglowodany: 11g

Feel Eat

2 myśli w temacie “Ciasteczka orkiszowe z gorzką czekoladą

  1. Takie pyszne i piękne ciastko można upiec z tak niewielu składników i to jakich zdrowych, a ludzie trują się sklepowymi z niekończącą się listą 'E' i innych zbędnych chemikaliów…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Powrót do góry