Uncategorized

Dżem śliwkowy z fruktozą/ bez cukru

Rate this post

Siedzenie w domu mnie jeszcze bardziej rozleniwia i planuję już powrót 🙂 Jesienna pogoda i brak słońca negatywnie wpływa na mój humor, muszę się przyzwyczaić, bo będzie już tak przez najbliższe parę miesięcy!

Wczoraj znowu wzięłam się za robienie przetworów, zrobiłam dżem morelowy i śliwkowy, oba można z powodzeniem zrobić bez cukru, gdy wybierzecie owoce naprawdę słodkie, moje takie nie były, dlatego zdecydowałam się jednak na dodanie łyżki fruktozy. Po ich wypróbowaniu wiem na pewno, że dorobię ich więcej, do tego zrobię też prażone jabłka, bo przetwory z nimi znikają w ekspresowym tempie! Dzisiaj zjadłam z tym dżemem kanapki i smakował rewelacyjnie:)  Z podanej ilości powinno wyjść około 5 słoików dżemu.

 

Składniki:

  • 1,5 kg śliwek węgierek
  • łyżka fruktozy

Śliwki dokładnie umyć, oczyścić i pokroić na ćwiartki, posypać lekko cukrem (można ten etap pominąć). Nagrzać dokładnie patelnię teflonową i wrzucić śliwki, przykryć pokrywką. Na początku śliwki puszczą sok, potem znacznie zmiękną, w tym momencie trzeba zdjąć pokrywkę i je zredukować. Powinno to zająć około 2 lub nawet 3 godzin.

Słoiki włożyć do dużego garnka wraz z zakrętkami (osobno) i dokładnie zalać wodą, wygotować na małym ogniu przez około 20 minut. Zredukowany dżem włożyć do słoików i dokręcić, włożyć znowu do wody do 3/4 wysokości słoika i gotować jeszcze przez około 25 minut. Potem delikatnie wyjąć, dokręcić jeszcze mocniej, odwrócić do dołu dnem i poczekać aż wystygnie. Podpisać dżem 🙂

5 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.