
Chleb wyszedł lekko zbity, ale bardzo smaczny. Na pewno zdrowszy od tego sklepowego. Przygotowanie nie zajmuje dużo czasu i myślę, że warto spróbować i porównać smak, na pewno się nie zawiedziecie. Ze składników wychodzi jeden, średniej wielkości bochenek.
Przepis na chleb pełnoziarnisty
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej KLIK
- 1 szklanka mąki żytniej pełnoziarnistej KLIK
- 2 płaskie łyżki oliwy z oliwek
- 30 g świeżych drożdży
- łyżka siemienia lnianego
- łyżeczka cukru
- 1,5 łyżeczki soli
- białko jednego jajka kurzego
- pestki dyni i słonecznika
- woda
Przepis krok po kroku
Drożdże rozdrobnić rękami, zasypać cukrem i mieszać, aż do rozpuszczenia się drożdży i powstania lejącej się masy.
Obie mąki, oliwę, siemię, sól i drożdże z cukrem wsypać do jednej miski.
Dodać letnią wodę i wyrobić gładkie ciasto. Gotowe ciasto powinno odchodzić od dłoni. U mnie to było mniej więcej 3/5 szklanki wody, Wyrabiać przez mniej więcej 10 minut, a następnie odstawić w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.
Po upływie godziny ciasto jeszcze razy delikatnie wyrobić i uformować bochenek chleba. Należy go zostawić na papierze do pieczenia, przykryty ściereczką. Tak powinien leżakować przez kolejną godzinę.
Po upływie tego czasu bochenek posmarować lekko roztrzepanym białkiem jaja, a następnie posypać pestkami dyni i słonecznika. Włożyć do jeszcze nienagrzanego piekarnika ustawionego na 200 stopni. Piec przez 30 minut. Po upływie tego czasu, zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec przez kolejne 20 lub dłużej.
Gratuluję studiów 🙂 Moja koleżanka studiuje weterynarię i zawsze opowiada mi różne historie z zajęć 😉 Chlebek wygląda bardzo smacznie 🙂
Gratulacje :))) Chlebek smakowicie wygląda, to chyba mąka orkiszowa powoduje takie "zbicie" chlebka ale na pewno lepszy od sklepowego. Pisałaś o kokosankach z kaszy jaglanej, kiedy je zamieścisz bo nie mogę się doczekać 🙂 No i wszystkiego najlepszego z okazji jutrzejszych urodzin, spełnienia marzeń !!!
Dziekuje :)) Tzn sa dwa rodzaje ciastek, jedne kokosanki, a drugie z kaszy jaglanej 🙂 Wszystko zamieszcze w ciagu paru kolejnych dni, zdjecia juz wstawilam do szkicow , pozostaje posiedzenie nad przepisywaniem przepisu 🙂
juz sie nie moge doczekac rozpoczecia zajec 🙂 dziekuje 🙂
Gratulacje. Dostałaś prezent od uczelni ! 🙂 Wszystkiego Najlepszego 🙂 chleb wygląda bosko. Muszę kiedyś spróbować upiec.
Świetnie wygląda; )
Mój przyjaciel jest na weterynarii, mówi, że jest bardzo fajnie< opowiadał mi np. o różnych akcjach na anatomii; D>, ale ciężko; )
gratulacje!!!
chlebek jest świetny! 🙂 nie ma to jak pyszne, pachnące, domowe pieczywo tym bardziej takie zdrowe 😀
Moje komentarze proszę traktuj nie jako krytykę , ale jak dobre rady starszego kolegi : w tym przepisie konieczne jest dodanie zakwasu celem odpowiedniego zakwaszenia maki żytniej (dlatego miękisz wyszedł bardziej zbity) Jeśli nie używasz mąki żytniej zakwas nie jest konieczny. Pozdrawiam i kibicuję
dziękuję za wszystkie rady 🙂 Na pewno wykorzystam ! 🙂
For hottest news you have to pay a visit world-wide-web and on world-wide-web
I found this web page as a most excellent site
for latest updates.
Here is my weblog – robot piscine dolphin
No matter if some one seаrches for his vital thing,
tɦus he/she dеsires to be available that in detail,
ѕo that thing is mаintained over here.
Feel free to visit myy blօg post fetish films
Article writing is also a fun, if you be acquainted with after that you can write otherwise it is difficult
to write.
My weblog … downloads ()
Chętnie zjadłabym taki chlebek <3
smokeless cigarettes, ecig forum, e cigarette reviews, electronic cigarettes, electronic cigarette, e cigarette
Jaka jest kaloryczność takiego chleba ?