Chleb pełnoziarnisty orkiszowo-żytni

Chleb pełnoziarnisty orkiszowo-żytni


Chleb wyszedł lekko zbity, ale bardzo smaczny. Na pewno zdrowszy od tego sklepowego. Przygotowanie nie zajmuje dużo czasu i myślę, że warto spróbować i porównać smak, na pewno się nie zawiedziecie. Ze składników wychodzi jeden, średniej wielkości bochenek.
Polecam posypać na wierzchu chleb pestkami słonecznika i dyni, dzięki temu będzie jeszcze zdrowszy. 
 

Przepis na chleb pełnoziarnisty

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej KLIK
  • 1 szklanka mąki żytniej pełnoziarnistej KLIK
  • 2 płaskie łyżki oliwy z oliwek
  • 30 g świeżych drożdży
  • łyżka siemienia lnianego
  • łyżeczka cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • białko jednego jajka kurzego
  • pestki dyni i słonecznika
  • woda

Przepis krok po kroku

Drożdże rozdrobnić rękami, zasypać cukrem i mieszać, aż do rozpuszczenia się drożdży i powstania lejącej się masy.

Obie mąki, oliwę, siemię, sól i drożdże z cukrem wsypać do jednej miski.

Dodać letnią wodę i wyrobić gładkie ciasto. Gotowe ciasto powinno odchodzić od dłoni. U mnie to było mniej więcej 3/5 szklanki wody, Wyrabiać przez mniej więcej 10 minut, a następnie odstawić w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. 

Po upływie godziny ciasto jeszcze razy delikatnie wyrobić i uformować bochenek chleba. Należy go zostawić na papierze do pieczenia, przykryty ściereczką. Tak powinien leżakować przez kolejną godzinę.

Po upływie tego czasu bochenek posmarować lekko roztrzepanym białkiem jaja, a następnie posypać pestkami dyni i słonecznika. Włożyć do jeszcze nienagrzanego piekarnika ustawionego na 200 stopni.  Piec przez 30 minut. Po upływie tego czasu, zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec przez kolejne 20 lub dłużej.

Bochenek chleba pełnoziarnistego
 
To już niestety koniec, ale zapraszam Cię do zapoznania się z innymi przepisami na domowe pieczywo: 

Feel Eat

15 myśli w temacie “Chleb pełnoziarnisty orkiszowo-żytni

  1. Gratuluję studiów 🙂 Moja koleżanka studiuje weterynarię i zawsze opowiada mi różne historie z zajęć 😉 Chlebek wygląda bardzo smacznie 🙂

  2. Gratulacje :))) Chlebek smakowicie wygląda, to chyba mąka orkiszowa powoduje takie "zbicie" chlebka ale na pewno lepszy od sklepowego. Pisałaś o kokosankach z kaszy jaglanej, kiedy je zamieścisz bo nie mogę się doczekać 🙂 No i wszystkiego najlepszego z okazji jutrzejszych urodzin, spełnienia marzeń !!!

  3. Dziekuje :)) Tzn sa dwa rodzaje ciastek, jedne kokosanki, a drugie z kaszy jaglanej 🙂 Wszystko zamieszcze w ciagu paru kolejnych dni, zdjecia juz wstawilam do szkicow , pozostaje posiedzenie nad przepisywaniem przepisu 🙂

  4. Gratulacje. Dostałaś prezent od uczelni ! 🙂 Wszystkiego Najlepszego 🙂 chleb wygląda bosko. Muszę kiedyś spróbować upiec.

  5. Świetnie wygląda; )
    Mój przyjaciel jest na weterynarii, mówi, że jest bardzo fajnie< opowiadał mi np. o różnych akcjach na anatomii; D>, ale ciężko; )

  6. Moje komentarze proszę traktuj nie jako krytykę , ale jak dobre rady starszego kolegi : w tym przepisie konieczne jest dodanie zakwasu celem odpowiedniego zakwaszenia maki żytniej (dlatego miękisz wyszedł bardziej zbity) Jeśli nie używasz mąki żytniej zakwas nie jest konieczny. Pozdrawiam i kibicuję

  7. No matter if some one seаrches for his vital thing,
    tɦus he/she dеsires to be available that in detail,
    ѕo that thing is mаintained over here.

    Feel free to visit myy blօg post fetish films

  8. Article writing is also a fun, if you be acquainted with after that you can write otherwise it is difficult
    to write.

    My weblog … downloads ()

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Powrót do góry