Pełnoziarnisty chleb orkiszowo-żytni

Pełnoziarnisty chleb orkiszowo-żytni
Wczoraj  przez przypadek dodałam same zdjęcia chleba, bez przepisu, tym razem się poprawiam 🙂 
Dzisiaj mam cudowny humor! Pochwalę się Wam, byłam na studiach niestacjonarnej weterynarii, a dzisiaj dostałam wiadomość, że dostałam się na stacjonarną i nie będę musiała płacić! :)) A jutro są moje urodziny, pierwsza dwójka z przodu!


Chleb wyszedł trochę zbity, ale bardzo smaczny. Na pewno zdrowszy od tego sklepowego. Przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, warto spróbować i porównać smak. Ze składników wychodzi jeden, średniej wielkości bochenek. Większość składników dostałam od Naturalnej Spiżarni.

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej KLIK
  • 1 szklanka mąki żytniej pełnoziarnistej KLIK
  • 2 płaskie łyżki oliwy z oliwek
  • 30 g świeżych drożdży
  • łyżka siemienia lnianego
  • łyżeczka cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • białko jednego jajka kurzego
  • pestki dyni i słonecznika
  • woda

Drożdże rozdrobnić rękami, zasypać cukrem i mieszać aż do rozpuszczenia się drożdży i powstania lejącej się masy.

Mąki, oliwę, siemię, sól i drożdże z cukrem wsypać do jednej miski.

Dodać letnią wodę i wyrobić gładkie ciasto, powinno odchodzić od dłoni. ( u mnie to było mniej więcej 3/5 szklanki wody), wyrabiać przez mniej więcej 10 minut i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.

Po upływie godziny ciasto jeszcze razy delikatnie wyrobić, uformować bochenek chleba, zostawić na papierze do pieczenia przykryte ściereczką  jeszcze na kolejną godzinę.

Po upływie tego czasu bochenek posmarować lekko roztrzepanym białkiem jaja i posypać pestkami dyni i słonecznika. Włożyć do jeszcze nienagrzanego piekarnika, ustawić na 200 stopni i piec przez 30 minut, potem zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec przez kolejne 20 lub dłużej.

Feel Eat

15 thoughts on “Pełnoziarnisty chleb orkiszowo-żytni

  1. Gratuluję studiów 🙂 Moja koleżanka studiuje weterynarię i zawsze opowiada mi różne historie z zajęć 😉 Chlebek wygląda bardzo smacznie 🙂

  2. Gratulacje :))) Chlebek smakowicie wygląda, to chyba mąka orkiszowa powoduje takie "zbicie" chlebka ale na pewno lepszy od sklepowego. Pisałaś o kokosankach z kaszy jaglanej, kiedy je zamieścisz bo nie mogę się doczekać 🙂 No i wszystkiego najlepszego z okazji jutrzejszych urodzin, spełnienia marzeń !!!

  3. Dziekuje :)) Tzn sa dwa rodzaje ciastek, jedne kokosanki, a drugie z kaszy jaglanej 🙂 Wszystko zamieszcze w ciagu paru kolejnych dni, zdjecia juz wstawilam do szkicow , pozostaje posiedzenie nad przepisywaniem przepisu 🙂

  4. Gratulacje. Dostałaś prezent od uczelni ! 🙂 Wszystkiego Najlepszego 🙂 chleb wygląda bosko. Muszę kiedyś spróbować upiec.

  5. Świetnie wygląda; )
    Mój przyjaciel jest na weterynarii, mówi, że jest bardzo fajnie< opowiadał mi np. o różnych akcjach na anatomii; D>, ale ciężko; )

  6. Moje komentarze proszę traktuj nie jako krytykę , ale jak dobre rady starszego kolegi : w tym przepisie konieczne jest dodanie zakwasu celem odpowiedniego zakwaszenia maki żytniej (dlatego miękisz wyszedł bardziej zbity) Jeśli nie używasz mąki żytniej zakwas nie jest konieczny. Pozdrawiam i kibicuję

  7. No matter if some one seаrches for his vital thing,
    tɦus he/she dеsires to be available that in detail,
    ѕo that thing is mаintained over here.

    Feel free to visit myy blօg post fetish films

  8. Article writing is also a fun, if you be acquainted with after that you can write otherwise it is difficult
    to write.

    My weblog … downloads ()

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Back to top