Serowe placki z cukinii

Serowe  placki z cukinii
Kiedyś prezentowałam Wam już przepis na cukiniowe placki – KLIK , tamte były robione na patelni, te natomiast, by mogłyby być przygotowane bez dodatku tłuszczu wymagają pieczenia  w piekarniku. Można je zabrać ”na zimno” jako szybką przekąskę do pracy/ szkoły. Ser  w nich nie jest ciągnący. Mąkę orkiszową można zastąpić zwykłą mąką pszenną pełnoziarnistą.
Cukinia (kabaczek) jest super-warzywem dla osób na diecie redukcyjnej. Ma bardzo niską wartość kaloryczną, dużo wody, witamin i minerałów. Pozytywnie wpływa na proces trawienia, dlatego zalecana jest dla ludzi, którzy borykają się z nadkwasowością.
Z podanych składników wyszło mi 9 placków.

Składniki:
  • jedna średnia cukinia
  • pół szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej KLIK
  • 3-4 łyżki startego na grubych oczkach żółtego sera
  • jedno jajko
  • jedna średnia czerwona cebula
  • pół papryczki chilli
  • bazylia, oregano, majeranek
  • sól, pieprz do smaku

Serowe placki z cukinii krok po kroku

Cebulę i papryczkę bardzo drobno posiekać i podsmażyć na patelni teflnowej bez dodatku tłuszczu lub na niewielkiej ilości oliwy.

Gdy podsmażone warzywa przestydną wymieszać je z jajkiem, żółtym serem, mąką, startą na grubych oczkch i odciśniętą z nadmiaru wody cukinią i dużą ilością przypraw.

Mokrymi dłońmi formować placki, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Wartość kaloryczna jednego placka: 49 kcal
Białko: 2,55g
Tłuszcze: 1,78g
Węglowodany: 5,4g

 

Feel Eat

4 myśli w temacie “Serowe placki z cukinii

  1. Wiesz może jak długo można te placki przechowywać? W suchym miejscu w zamkniętej puszce jak ciastka, czy w lodówce? :]

  2. Zrobiłam dziś, wlaśnie wcinam. Trochę za dużo dodałam sera i wyszły miękkie – ale w smaku pycha! Zamiast ostrej papryczki dodałam łagodną i zagęściłam dodatkowo kleikiem kukurydzianym 🙂 gosia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Powrót do góry