Kiedyś prezentowałam Wam już przepis na cukiniowe placki – KLIK , tamte były robione na patelni, te natomiast, by mogłyby być przygotowane bez dodatku tłuszczu wymagają pieczenia w piekarniku. Można je zabrać ”na zimno” jako szybką przekąskę do pracy/ szkoły. Ser w nich nie jest ciągnący. Mąkę orkiszową można zastąpić zwykłą mąką pszenną pełnoziarnistą.
Cukinia (kabaczek) jest super-warzywem dla osób na diecie redukcyjnej. Ma bardzo niską wartość kaloryczną, dużo wody, witamin i minerałów. Pozytywnie wpływa na proces trawienia, dlatego zalecana jest dla ludzi, którzy borykają się z nadkwasowością.
Z podanych składników wyszło mi 9 placków.
Cukinia (kabaczek) jest super-warzywem dla osób na diecie redukcyjnej. Ma bardzo niską wartość kaloryczną, dużo wody, witamin i minerałów. Pozytywnie wpływa na proces trawienia, dlatego zalecana jest dla ludzi, którzy borykają się z nadkwasowością.
Z podanych składników wyszło mi 9 placków.
Składniki:
- jedna średnia cukinia
- pół szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej KLIK
- 3-4 łyżki startego na grubych oczkach żółtego sera
- jedno jajko
- jedna średnia czerwona cebula
- pół papryczki chilli
- bazylia, oregano, majeranek
- sól, pieprz do smaku
Serowe placki z cukinii krok po kroku
Cebulę i papryczkę bardzo drobno posiekać i podsmażyć na patelni teflnowej bez dodatku tłuszczu lub na niewielkiej ilości oliwy.
Gdy podsmażone warzywa przestydną wymieszać je z jajkiem, żółtym serem, mąką, startą na grubych oczkch i odciśniętą z nadmiaru wody cukinią i dużą ilością przypraw.
Mokrymi dłońmi formować placki, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Wartość kaloryczna jednego placka: 49 kcal
Białko: 2,55g
Tłuszcze: 1,78g
Węglowodany: 5,4g
Wiesz może jak długo można te placki przechowywać? W suchym miejscu w zamkniętej puszce jak ciastka, czy w lodówce? :]
w lodówce, myślę, że 4 dni wytrzymają spokojnie, moje leżały 2 i zniknęły w moim brzuchu 😀
Zrobiłam dziś, wlaśnie wcinam. Trochę za dużo dodałam sera i wyszły miękkie – ale w smaku pycha! Zamiast ostrej papryczki dodałam łagodną i zagęściłam dodatkowo kleikiem kukurydzianym 🙂 gosia
Zrobiłam i bardzo dobre . zjadlam na kolacje z keczupem 😀