Uncategorized

Zapiekanka z kaszy jaglanej z rodzynkami, jabłkami i miodem

Rate this post
Szykuje się fajny dzień, chociaż chyba coś mnie bierze i muszę na siebie uważać. Do rozpoczęcia roku akademickiego muszę czuć się lepiej! Wymyśliłam sobie, że zasadzę w kuchni w dużej doniczce świeże zioła np bazylię i oregano, bo znudziło mi się kupowanie za każdym razem kolejnej małej doniczki, która znika w 2 dni i nie daję jej szansy urosnać, dlatego juto muszę pojeździć po sklepach i poszukać odpowiedniej ziemi i podłużnej doniczki 🙂 Kwiaty mnie nie lubią  i zawsze przy mnie usychają. bo nie pamiętam o podlewaniu, zobaczymy jak będzie z ziołami!

Coś rozgrzewającego na jesień?Ta zapiekanka nadaje się idealnie!  Kasza jaglana jest bardzo niedoceniana w polskiej kuchni. Jako jedna z nielicznych jest zasadotwórcza. Jest lekkostrawna, nie zawiera glutenu,  a więc nie uczula. Ma mało skrobi, za to dużo łatwo przyswajalnego przez nasz organizm białka. Posiada bardzo duże ilości witamin i minerałów. Jej spożywanie ma bardzo dobry wpyw na stan  skóry, włosów i paznokci, korzystnie wpływa na pamięć i koncentrację, reguluje poziom cholesterolu we krwi. Niestety ma dość wysoki indeks glikemiczny (71) i jest dość kaloryczna ,bo w 100 g kaszy jest 350 kilokalorii.
Składniki na naczynie do zapiekania 20cm, czyli dwie porcje.

Składniki:

  • 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 5 łyżek prażonych jabłek z TEGO przepisu
  • pół jabłka
  • łyżka oleju kokosowego KLIK
  • garść rodzynek
  • łyżka miodu
  • cynamon

Rodzynki zalać wodą i zostawić do namoczenia na minimum 20 minut aż napęcznieją.

Kaszę jaglaną ugotować według przepisu na opakowaniu. Ułożyć ją na dnie naczynia o zapiekania, posypać rodzynkami i przykryć prażonymi jabłkami.

Jabłko obrać i pokroić na plasterki, ułożyć na prażonych jabłkach, na to nałożyć olej kokosowy i miód.

Posypać cynamonem i zapiekać w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20-30 minut. Trzeba uważać, bo mi niestety przez nieuwagę zapiekanka się troszkę po bokach przypiekła 🙂

8 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.