
Szykuje się fajny dzień, chociaż chyba coś mnie bierze i muszę na siebie uważać. Do rozpoczęcia roku akademickiego muszę czuć się lepiej! Wymyśliłam sobie, że zasadzę w kuchni w dużej doniczce świeże zioła np bazylię i oregano, bo znudziło mi się kupowanie za każdym razem kolejnej małej doniczki, która znika w 2 dni i nie daję jej szansy urosnać, dlatego juto muszę pojeździć po sklepach i poszukać odpowiedniej ziemi i podłużnej doniczki 🙂 Kwiaty mnie nie lubią i zawsze przy mnie usychają. bo nie pamiętam o podlewaniu, zobaczymy jak będzie z ziołami!
Coś rozgrzewającego na jesień?Ta zapiekanka nadaje się idealnie! Kasza jaglana jest bardzo niedoceniana w polskiej kuchni. Jako jedna z nielicznych jest zasadotwórcza. Jest lekkostrawna, nie zawiera glutenu, a więc nie uczula. Ma mało skrobi, za to dużo łatwo przyswajalnego przez nasz organizm białka. Posiada bardzo duże ilości witamin i minerałów. Jej spożywanie ma bardzo dobry wpyw na stan skóry, włosów i paznokci, korzystnie wpływa na pamięć i koncentrację, reguluje poziom cholesterolu we krwi. Niestety ma dość wysoki indeks glikemiczny (71) i jest dość kaloryczna ,bo w 100 g kaszy jest 350 kilokalorii.
Składniki na naczynie do zapiekania 20cm, czyli dwie porcje.
Coś rozgrzewającego na jesień?Ta zapiekanka nadaje się idealnie! Kasza jaglana jest bardzo niedoceniana w polskiej kuchni. Jako jedna z nielicznych jest zasadotwórcza. Jest lekkostrawna, nie zawiera glutenu, a więc nie uczula. Ma mało skrobi, za to dużo łatwo przyswajalnego przez nasz organizm białka. Posiada bardzo duże ilości witamin i minerałów. Jej spożywanie ma bardzo dobry wpyw na stan skóry, włosów i paznokci, korzystnie wpływa na pamięć i koncentrację, reguluje poziom cholesterolu we krwi. Niestety ma dość wysoki indeks glikemiczny (71) i jest dość kaloryczna ,bo w 100 g kaszy jest 350 kilokalorii.
Składniki na naczynie do zapiekania 20cm, czyli dwie porcje.
Składniki:
- 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- 5 łyżek prażonych jabłek z TEGO przepisu
- pół jabłka
- łyżka oleju kokosowego KLIK
- garść rodzynek
- łyżka miodu
- cynamon
Rodzynki zalać wodą i zostawić do namoczenia na minimum 20 minut aż napęcznieją.
Kaszę jaglaną ugotować według przepisu na opakowaniu. Ułożyć ją na dnie naczynia o zapiekania, posypać rodzynkami i przykryć prażonymi jabłkami.
Jabłko obrać i pokroić na plasterki, ułożyć na prażonych jabłkach, na to nałożyć olej kokosowy i miód.
Posypać cynamonem i zapiekać w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20-30 minut. Trzeba uważać, bo mi niestety przez nieuwagę zapiekanka się troszkę po bokach przypiekła 🙂
Ma stosunkowo wysoki IG, ale nie jest wyjątkowo kaloryczna, wszystkie kasze, ryże, makarony mają ok. 350 kcal 😛 No i oddaj mi moją miseczkę 😀
Uwielbiam zapiekana kasze jaglana !!!!
Ja też robiłam zapiekankę z kaszy jaglanej. To fakt, są bardzo pyszne: )
Co do ziół, potrafię dbać o wszystkie, z jednym wyjątkiem- kolendra. Nie potrafię jej rozgryźć, cały czas mi więdnie; D
Bardzo fajna zapiekanka. Muszę wypróbować 🙂
Porywam kawałek i uciekam <3
ja uwielbiam ją pod każda postacią, nawet suchą jak po ugotowaniu ostygnie i się pozlepia 🙂
Nie oddam ;d
o, fajna wersja na słodko 🙂 ja do tej pory robiłam tylko zapiekanki z warzywami, ale myślę, że czas spróbować twojej wersji 🙂